YARSAV Başkanı Arslan: Yargı yaşamsal bir krizin içinde. Bilinen herhangi bir sisteme karşılık gelmeyen ‘Fiili Durum Rejimi’ne geçildi

YARSAV Başkanı Arslan: Fiili Durum Rejimi

SEBAHAT KARAKOYUN senyaprak@gmail.com

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Murat Arslan, “tahliye krizi”nin AKP ve Cemaat arasında yaşanan son bir buçuk yıllık süreçte yaşanan savaşın uzantısı olduğunu belirterek, yaşananları hukuki olarak açıklamanın mümkün olmadığını söyledi. Yargının yaşamsal bir kriz halinde olduğunu belirten Arslan’ın değerlendirmelerinden satır başları şöyle:

'YARGI KRİZİ VAR'
>> Yargı yaşamsal bir krizin içinde. İçeriği boşaltılan adalet kavramı üzerinden yoğun siyasal bir mücadelenin sıradan bir aracına dönüştü ve bilinen herhangi bir sisteme karşılık gelmeyen ‘Fiili Durum Rejimi’ne geçildi. Siyasi iktidar ve Cemaat ortaklığıyla yaşanan hukuksuzluklar, baskı, gözdağı ve intikam sarmalındaki trajediler, yargının artık acil müdahale gerektiren derin kriz halini toplumun hemen her kesimine gösterdi.

'ÇIĞRINDAN ÇIKTI'
>> Düne kadar iktidarı birlikte kullanan ve yargının yönetimine egemen olan hükümet ve Cemaat’in, ölçüsüz ve çılgınca denilecek bir gözü karalıkla savaşına tanık oluyoruz. Tarafların, “yargı darbesi, yeni vesayet, milli irade, vatan hainliği, demokratik meşruiyet, rüşvet, yolsuzluk” kavramlarını adeta bir kurşun olarak birbirlerine karşı kullandıkları bu savaş, son olaylarla iyice çığrından çıktı.  Yargı araçsallaştırılarak ittifak günlerinde iç düşman olarak görülen “ötekiler”in başarıyla sindirilip tüm muhaliflerin kamuoyunca bilinen yargı süreçleri aracılığıyla susturulmasından sonra, adeta bir final maçı ile şampiyonun belirlenmesine gelmiş gibi görünüyor.

'KABİLE DEVLETİ'
>> Bugün birilerinin olan yargı yarın kimin eline geçecek ve kimlere karşı kullanılacak? Varlığının yegane teminatı olan bağımsızlığını yitirmiş bir yargının erk olamayacağı açıkken, ülkeyi, biat kültürüyle yetişen ve ilkel dogmatik düşünce tarzıyla beslenen, özgür düşünmenin erdemini idrak edememiş insanların eliyle, bedevi kabile devleti anlayışı ile yönetmelerini kabul edebilecek miyiz? Toplum olarak buna karar vermek durumundayız.

>> Bu kaotik ortamdan çıkışın çözümü bağımsız, tarafsız, toplumun adalet talebine cevap verebilen ve insanı odak alan bir yargı sisteminin kurulmasında yatmaktadır.

Yargıyı böyle yürüttünüz!