Yeni sisteme göre dizayn edilen YAŞ ilk toplantısını Saray’da Erdoğan başkanlığında yapacak. ‘Damat’ Albayrak’ın da ilk kez katılacağı toplantıda ‘apolet’ tartışmasıyla gündeme gelen Temel ile daha önceki atamasıyla dikkat çeken Özbal’ın terfi etmesi bekleniyor

YAŞ’tan ‘yeni dönemin ruhuna uygun’ toplantı

Yeni sisteme resmen geçilmesinin ardından, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın inisiyatifiyle yeniden dizayn edilen Yüksek Askeri Şura (YAŞ) ilk toplantısını yarın (perşembe) Saray’da gerçekleştirecek. Pek çok açıdan ilklerin yaşanacağı toplantının en dikkat çekici ayrıntılarından biri ise, YAŞ üyeliğine terfi ettirilen Hazine ve Maliye Bakanı ‘damat’ Berat Albayrak’ın katılımı olacak.

Masanın ‘ilkleri’
YAŞ toplantısında katılım açısından pek çok ilk yaşanacak.
Berat Albayrak’ın yanı sıra Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Şura’nın yeni üyeleri olarak toplantıya ilk kez katılacak. Hulusi Akar da daha önce Genelkurmay Başkanı olarak katıldığı toplantıda bu kez Milli Savunma Bakanı göreviyle yer alacak. Orgeneral Yaşar Güler de ilk kez Genelkurmay Başkanı sıfatıyla masada olacak. Kara Kuvvetleri Komutanlığına atanan Orgeneral Ümit Dündar da ilk defa görev yapacak isimlerden olacak.

Komuta kademesinde ilkti, yine terfi alabilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlık edeceği toplantıda albayların terfileri, görev sürelerinin uzatılması işlemlerinin yanı sıra generallerin terfi ve atama dosyaları ele alınacak. Kamuoyuna ilk yansıyan bilgilere göre Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Adnan Özbal’ın oramiralliğe terfi etmesi bekleniyor.

Özbal, kendisinden kıdemli ve yüksek rütbede komutanlar bulunmasına rağmen tarihinde ilk kez koramiral rütbesiyle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na atanmıştı.

Apolet ‘sökülmüyor’, orgeneral olacak
YAŞ’ta orgenerallik rütbesine yükseltilerek terfi etmesi beklenen bir diğer ismin ise ‘apolet tartışmasıyla’ gündeme gelen ve Zeytin Dalı ile Fırat Kalkanı harekâtlarını idare eden 2. Ordu Komutanı Korgeneral Metin Temel olduğu belirtiliyor.

24 Haziran seçimleri öncesinde bir iftar programında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’yi eleştirdiği sözlerini alkışlamasıyla gündeme gelen Temel için İnce, “Apoletlerini sökeceğim” demişti. Bunun üzerine muhalefet ile AKP kanadı arasında tartışmanın fitili ateşlenmişti.

***

Alınan Kararların açıklanması yasak olacak

YAŞ’ın yapısı Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yeniden düzenlendi. Buna göre YAŞ’ın Cumhurbaşkanının başkan olarak belirleyeceği Cumhurbaşkanı Yardımcısının çağrısıyla yılda en az bir kez toplanması bekleniyor. Cumhurbaşkanı gerektiğinde Şura’yı toplayabilecek. Gizli olarak yapılacak YAŞ toplantılarında görüşmelerin ve alınan kararların açıklanması veya yayımlanması yasak olacak.

Kararlar, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğu ile alınacak. Oylarda eşitlik olması halinde Başkanın katıldığı tarafın oyları geçerli sayılacak. YAŞ kararları, Cumhurbaşkanının onayıyla yürürlüğe girecek.

Daha önce Genelkurmay Başkanlığı’nda yapılan YAŞ toplantıları, 15 Temmuz’un ardından karargâh dışına taşınarak Çankaya Köşkü’nde yapılmaya başlanmıştı. Son düzenlemeyle toplantılar bu kez de Saray’a taşınıyor.