Ailesi 4 yıl önce AKP’li vekil Yıldız’ın korumaları ve yakınları tarafından katledilen Emine Şenyaşar, yas bile tutamıyor. Anne Emine Şenyaşar, “Evde oturunca delirecek gibi oluyorum, adalet istiyorum” diyor.

Yas tutmak için adaleti bekliyor
Fotoğraf: MA

Dilan ESEN

“Yas tutmak için adaletin gelmesini bekliyorum.”

Bu sözler, telefonda konuşurken oğlunun Kürtçe’den Türkçe’ye çeviri yaparak sesini duyurmaya çalıştığı Emine Şenyaşar’a ait. Emine Şenyaşar, ailesi AKP Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınları tarafından öldürülen, 463 gündür bir adliyenin önünde oturarak, 4 yıldır adliyelerin koridorlarını arşınlayarak adalet arayan bir kadın, anne.

Urfa’nın Suruç ilçesinde yaşayan Şenyaşar ailesine 14 Haziran 2018’de bir saldırı düzenlendi. AKP Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın seçim gezisi, önce saldırıya sonra katliama dönüştü. Saldırıyı düzenleyenler ise AKP’li İbrahim Halil Yıldız’ın korumaları ve yakınlarıydı.

HASTANE SALDIRISINA DAVA YOK

14 Haziran 2018’de dükkânda başlayan saldırı orada bitmedi. Yaralananlar Urfa Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı ancak burada ikinci bir saldırı gerçekleştirildi. Burada Şenyaşar ailesine yüzlerce kişi saldırdı. Her iki saldırıda esnaf Hacı Esvet Şenyaşar, oğulları Adil ve Celal Şenyaşar ile AKP’li Yıldız’ın kardeşi Mehmet Şah Yıldız yaşamını yitirdi. Çatışmada babasını ve iki kardeşini kaybeden, kendisi de yaralanan Fadıl Şenyaşar, taburcu edildikten sonra tutuklandı. Henüz daha iyileşmemiş ve sargıları çıkarılmamışken babası ve iki kardeşinin öldüğünü duruşma sırasında öğrenen Fadıl Şenyaşar hakkında tutuklama kararı verildi, daha sonra da 37 yıl 9 ay hapse çarptırıldı. Fadıl Şenyaşar 4 yıldır Elazığ Kapalı Cezaevi’nde tek kişilik hücrede tutuluyor. Vekilin yakını, diğer sanık Enver Yıldız’a ise 18 yıl hapis cezası verildi. Ancak tüm bu yargılama süreci Şenyaşar ailesine yönelik dükkânda gerçekleştirilen ilk saldırıya ilişkin.

Hastanedeki saldırı hâlâ soruşturma aşamasında. Henüz dava açılmadığı gibi gizlilik kararı da sürüyor. 4 yıl boyunca hastane saldırısına ilişkin yalnızca bir gelişme yaşandı. Nisan ayında 3 kişiyi öldürüp 2 kişiyi yaralayan AKP’li Yıldız'ın ağabeyi Celal Yıldız tutuklandı. Celal Yıldız’la birlikte Mikail Şimşek, Müslüm Yıldız, İbrahim Şimşek hakkında da tutuklama kararı verildi.

Öte yandan Adalet Nöbeti’ne başladığı 9 Mart 2021 tarihinden bu yana yargı kıskacına alınan Emine Şenyaşar hakkında nöbet esnasında sarf ettiği sözlerden kaynaklı ‘hakaret’ iddiasıyla 16 soruşturma açıldı, 5’i davaya dönüştü. Bunlardan birinde Şenyaşar’a İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve AKP’li Yıldız’a hareket ettiği gerekçesiyle 7 bin TL’yi aşkın para cezası verildi.

BİR ANNE 463 GÜNDÜR BEKLİYOR

Ancak Emine Şenyaşar ile oğlu Ferit Şenyaşar, Şanlıurfa Adliyesi’nin önünde “Adalet” diyerek 463 gündür oturuyor.

Emine Şenyaşar, yalnızca anadili olan Kürtçeyi konuşabiliyor. Oğlu Ferit Şenyaşar’ın yaptığı çeviri aracılığıyla BirGün’e direnişini, yaşadığı büyük acıyı anlattı.

İki çocuğunun öldüğünü, diğerlerinin ise ölümden döndüğünü söyleyen anne Şenyaşar, eşinin de gözlerinin önünde katledildiğini hatırlatarak başladı sözlerine. Anne Şenyaşar şöyle devam etti: “Evde oturamıyorum. Bu yüzden adliye önünde nöbet tutuyorum. Çocuklarımı ve eşimi hastanede öldürenler 4 değil, yüzlerce kişiydi. Hem çocuklarıma hem eşime saldırdılar, gözümün önünde katlettiler. Neden katliam yapanların hepsini tutuklanmıyor? Ben çocuğum için adalet istiyorum. Kim ne yaptıysa cezasını çekmesi için nöbetime devam ediyorum.”

“Bu zulüm altında evde oturamıyorum” diyen Şenyaşar, şunları dile getirdi: “Adalet gelene kadar evimde oturmayacağım. Çocuğum 4 yıldır, tek kişilik hücrede tutuluyor. Adalet sağlanınca evime dönüp yasımı tutacağım.”

DOSYADA HUKUK İŞLETİLSİN

Saldırıda ağır yaralanan Ferit Şenyaşar ise annesiyle birlikte mücadele ediyor. Adalet nöbetine başlamadan önce Ankara’ya kadar gittiklerini ve çalınmadık kapı bırakmadıklarını ifade eden Şenyaşar, resmî bütün kapıların kendilerine kapatıldığını ve en sonunda çareyi Şanlıurfa Adliyesi’nin önünde oturmakta bulduklarını söyledi. İki talepleri olduğunu aktaran Şenyaşar, bunlardan ilkinin haksız yere cezalandırılan kardeşi Fadıl’ın serbest bırakılması, diğerinin ise hastanedeki saldırıya ilişkin dosyasında hukukun işletilmesi olduğunu ifade etti.

Şenyaşar, şöyle konuştu: “İşyerimizde kamera kayıtları var, işyerimize yoğun bir silahlı saldırı var. Bilirkişi tarafından bu görüntüler raporlaştırıldı. İşyerinde sadece 2 kişiye ateş ediyor. Onlar bize saldıranlardı, onlar da yaralandı. Milletvekilinin ağabeyi işyerinde yaralanıyor, hastanede ölüyor. Bilirkişi raporunda ‘Kim tarafından vurulduğu kesin olarak tespit edilememiştir’ deniyor. Malatya’da görülen ve kardeşime ceza verilen davada karar tamamen siyasi, taraflı. İşyerimizde ilişkin dava istinaf mahkemesinde. Siyasi bir karar olduğu için hukuksuz şekilde tutuklanan kardeşim serbest kalsın, ilk talebimiz bu. İkincisi de devletin hastanesinde ikinci bir katliam yapılmıştır. Kardeşlerim, babam yürüyerek hastaneye gidiyor ve burada öldürülüyor. 4 insan tutuklandı ama bu da kamuoyu baskısından dolayı. Savcıyla görüştüğümüzde ‘Hastanedeki kamera görüntüleri çalınmış’ diyor. Eski Şanlıurfa Valisi bize ‘Hastanedeki tüm deliller devletin arşivinde. Zamanı gelince ortaya çıkacak’ dedi. 4 yıl geçmesine rağmen bu görüntüler paylaşılmış değil.”

SESSİZLER ÇÜNKÜ SUÇLULAR

Dosya savcısının bilgi paylaşmadığını aktaran Şenyaşar, “Bu nöbete başlarken 2 haklı talebimiz vardı, hâlâ karşılanmadı. Biz göstermelik bir yargı ve karar istemiyoruz, gerçek anlamda hukukun işlenmesini istiyoruz. Nöbetimiz gerçek anlamda bir adalet sağlanana kadar devam edecek. En sonunda hukuk devleti bizim taleplerimizi karşılamak zorundadır. Davamız nöbete başladığımızdan beri sık sık gündeme geliyor. Bütün siyasi partiler, barolar, TBB, iktidara yakın olmayan bütün STK’ler sürecin takipçisi olacağını söylüyor. Ne katliamı yapan milletvekilinden ne hükümetten ne de parti içinden tek bir açıklama bile yok. Kimse yalan diyemiyor. Milletvekilinin tüm iddiaları yalanlandı. Sessizler, suçlu oldukları için” dedi.

BİZİ YALNIZ BIRAKMAYIN

Emine Şenyaşar ve oğlu Ferit Şenyaşar dün 462’nci kez Adalet Nöbeti tuttu. Nöbette konuşan Emine Şenyaşar, bugün yapılacak anmaya dikkat çekerek “4 yıldır anma yapmadık. Taziye dahi kuramadık. Herkes yarın (bugün) bizim yanımızda olsun. Fadıl’ım bırakılsın, adalet gelsin o zaman taziye kuracağız. Ben herkes için adalet istiyorum. Adalet yerini bulsun. Adalet gelmeden ben buradan kalkmayacağım. Artık yeter, biz de evimizde oturmak istiyoruz. 3 kişi öldürdüler, oğlumu serbest bıraksınlar. 4 yıl bitti 5’inci yılına giriyor. Bu zulüm artık son bulsun. Çocuklarımı öldürenler yakalansın. Neden yakalanmıyorlar? Hastanede doktorların gözü önünde insan öldürülmez. Ben hastayım buraya zorluklarla geliyorum. Öleceksem burada öleyim” şekline konuştu.

Aile, sosyal medya hesaplarından bugün yapılacak anmaya dikkat çekerek, #AdaletİcinUrfadayiz hashtagi ile “Ahlak; kimden gelirse gelsin haksızlığa karşı çıkmak, kim olursa olsun hak arayana destek olmaktır” mesajını paylaştı.