DTP İstanbul İl Orgütü'nün yanı sıra çok sayıda demokratik kuruluşun desteklediği "Edi Bes e (Artık Yeter)" mitinginin İstanbul Valiliği tarafından yasaklanması kentin birçok yerinde korsan gösterilerle protesto edildi. Polis biber gazı ile müdahale etti

Dün Çağlayan"da yapılması planlanan ve DTP İstanbul İl Orgütü"nün yanı sıra birçok demokratik kuruluşun tertip komitesinde yer aldığı "Edî Bes e" mitingine İstanbul Valilliği"nin getirdiği yasağı protesto etmek amacıyla İstanbul"un birçok semtinde izinsiz gösteriler yapıldı. Gösteriler sırasında polis ve jandarma ile çatışmalar çıktı.


OKMEYDANI:


Mitingin yasaklanmasını protesto eden kalabalık bir grup, Okmeydanı"nda bulunan Sağlık Ocağı önünde toplandı. Polis "Edî Bes e" sloganlarını atarak yürüyüş yapmak isteyen gruba müdahale etti. Polisin müdahalesine taşlarla karşılık veren eylemcilerle polis arasında çatışma çıktı. Çatışma ara sokaklara yayıldı. Protestocu bir grup genç, Fatih Caddesi"nde bir İETT otobüsünü ateşe verdi.


SARIGAZİ:


Sarıgazi"de Garnizon Mahallesi"nde toplanan 200"ü aşkın kişi "Biji Serok Apo", "Gençlik Apo"nun fedaisidir" ve "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganları ile yürüyüşe geçti. Cadde boyunca yürüyen grup AKP İlçe Binası önünde barikatlar kurarak slogan atmaya devam etti. Jandarmanın olaya müdahale etmesinin ardından çatışma çıktı. 6 kişinin gözaltına alındığı olayda jandarma ile eylemciler arasında çıkan çatışma devam ediyor.


GAZİ MAHALLESİ:


Ezilenlerin Sosyalist Platformu (ESP) üyeleri, "Özgürlük, Adalet, Yaşasın Hakların Kardeşliği" pankartı altında Gazi Mahallesi"ne yürüyüşe geçti. Bu arada Gazi Mahallesi"nin İsmet Paşa Caddesi ve bütün ara sokakları panzerler, akrepler ve özel hareket timleri tarafından tutuldu. Mahallede bulunan DTP ilçe lokali ise polis ablukasına alındı.


KAĞITHANE:


Kağıthane, Ortabayır Mahallesi Talatpaşa Caddesi ve Çevik Caddesi"nde park halinde bulunan 12 otomobil, üzerlerine yanıcı madde dökülerek yakıldı. Yangın, itfaiye ve polis ekibi tarafından söndürü-lürken, arabaların bir çoğu kullanılamaz hale geldi. Polis, olayla ilgili 3 kişiyi gözaltına aldı.


SULTANBEYLİ:


Sultanbeyli"de DTP İlçe binası önünde yapılan basın açıklamasında gergin anlar yaşandı. Polis slogan atılmayacağı yönünde uyarı yaparken, açıklama yapan Sultanbeyli İlçe Başkanı Fuat Ayırkan, "Bütün baskı ve sömürüye karşı Kürtler olarak uzatılan barış elini yine tutacağımızı söylüyoruz" dedi. Ayırkan, Kürtler üzerindeki baskıların son bulmasını istedi.


ZEYTİNBURNU:


Zeytinburnu Kaymakamlığı önünde yapılan açıklamada ise DTP"liler, Kürtlerin barış taleplerinin dikkate alınmadığını belirtti.


KARTAL:


Kartal"da ilçe binası önünde yapılan açıklamada da, Kürtlerin uzattığı barış elinin uzatılması gerektiği ifade edildi.


Diğer taraftan "Edî Bes e Mitingi" Tertip Komitesi, dün öğle saatlerinde İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi"nde basın açıklaması yaptı. Tertip Komitesi adına açıklamayı okuyan Çiçek Arıç, mitingin yasaklanmasını devletin Kürt sorunu karşısındaki inkar ve imha politikalarındaki ısrarı ve çözümsüzlüğünün geldiği aşamayı gösterdiğini söyledi. Bunun ibret verici olduğunu kaydeden Arıç, Türk ve Kürt annelerinin artık ağlamamasını istediklerinin ifade etti. Egemen savaş kurmaylarının savaşta ve imhada ısrar ettiklerini savunan Arıç, Kürtlerin demokratik taleplerini görmezden gelen siyasi iktidarın kardeşlik buluşmasına karşı düşmanca bir tutum aldığını ve mitingi yasakladığını söyledi.


Toplumun en basit demokratik haklarından biri olan miting yapma hakkının engellenerek bir sorunun yok edileceği hesaplarının yapıldığını ifade eden Arıç, şöyle devam etti: "Kirli savaş politikalarının on yıllardır gelip dayandığı nokta bu zamana kadar ölüm, kan ve katliamdır. Şovenist, linççi histeriyle Türk halkının bilincini bulandırmaya çalışanlar mitingi yasaklayarak, hedef göstererek, kar-deşleşmesinin önünde barikat kurmaya çalışıyorlar. Kürt halkı bölgede gerçekleştirdiği mitinglerle yıllardır sürdürülen basla imha politikalarına karşı Türkçe "Artık yeter" Kürtçe "Edî Bes e" diyerek sesini Türk halkına, emekçilere duyurmaya çalıştı. Demokratik hakların, kardeşlik çağrısının önündeki siyasi ve hukuki engellerin kaldırılmasını istedi. Devlet bu yürüyüşlere yine pervasızca saldırdı, gözaltı ve tutuklamalara devam etti. Bundan sonra olacaklardan AKP, Genelkurmay ve savaş çığırtkanlığı yapan medya sorumludur.""Yasaklar ne Kürt halkı ne de bizlerin mücadelesi önünde engel olmaz, olmayacaktır" diyen Arıç, devletin yasakçı zihniyetine son vermesi gerektiğini söyledi. SDP İstanbul İl Başkanı Yaman Yıldız ise, PKK"nin7 maddelik çözüm deklarasyonuna dikkat çekti ve mitinginin yasaklanmasını bu çözüm deklarasyonuna verilen bir cevap olduğunu söyledi. Diğer siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de barış, kardeşlik ve birliktelik taleplerine devam edeceklerini söyledi. DİHA, Birgün İstanbul