Yasak bitti halk tekrar sokaklarda
Umut Can FIRTINA
Güney Asya’nın yoksul ülkelerinden Sri Lanka’da ekonomik kriz nedeniyle halk haftalardır sokakta. Halkın krizin sorumlusu olarak gördüğü otoriter Başkan Gotabaya Rajapaksa’ya yönelik protestolar sürüyor. Elektrik kesintilerinin 13 saati bulmasının ardından 31 Mart'ta Devlet Başkanı Rajapaksa'nın konutu yakınlarında düzenlenen eylemin ardından 1 Nisan’da ülkede geçici süreliğine sokağa çıkma yasağı ve olağanüstü hal ilan edildi. 4 gün süren yasağın ardından halk tekrar sokağa, otoriter lideri protesto etmeye çıktı.
BirGün’e konuşan Sri Lankalı aktivist Prasad Welikumbura, ülkeyi ekonomik krize sürükleyen süreci ve devam eden protestoları anlattı.
Welikumbura’ya göre ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz, 2019 yılında iktidara gelen Rajapaksa ailesinin yürüttüğü yanlış ekonomi politikaları.
Protestoların halkın içinde bulunduğu ekonomik baskıdan doğduğunu belirten Welikumbura, “Bazı bölgelerde 13 saate varan elektrik kesintileri yaşanmaya başladı. İnsanlar öfkeliydi. İşte o zaman, küçük ölçekli protestolar ortaya yaşanmaya başladı” diyor ve ekliyor: “İki gün içinde dolar 200 rupiden 270 rupiye yükseldi. Yakıt fiyatları ve buna paralel olarak her şeyin fiyatı arttı. Fiyatlar günden güne artıyordu ve bunları düzenleyecek kimse yok.”
Protestoların devam ettiğinin altını çizen Welikumbura sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu an protestoların amacı Rajapaksa’yı göndermek. 1 Nisan günü, Rajapaksa tarafından olağanüstü hal, ardından 3 Nisan günü düzenlenecek protestoları engellemek için sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Ancak bu girişimler protestoları engellemeye yetmedi. Ayrıca mesajlaşma uygulamaları da dahil olmak üzere bir sosyal medya yasağı getirdiler. Ancak insanlar birkaç yıl önce yaşanan olaylardan dolayı bu sorunu nasıl aşacaklarını biliyorlardı.”
Welikumbura, “Bu protestolara katılanlar, birçok farklı ideolojisi ve amacı olan insanlardan oluşuyor. Ancak herkesin ortak bir isteği var: Rajapaksa ve ailesinin istifa etmesi” diye konuştu.