Salgın gerekçesiyle hafta sonu tekel bayilerinin kapatılmasının ardından içki satışının marketlerde de yasaklandı. İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Emin Bağcı, bu yasağın esnafa son darbe olduğunu söyledi.

Yasak esnafa son darbeyi vurdu

BirGün EGE

Covid-19 tedbiri olarak sunulan sokağa çıkma yasağına ek genelge kapsamında 11 Aralık Cuma akşamı 21.00'den 14 Aralık Pazartesi saat 05.00'e kadar alkol satışı yapılmayacak. Sokağa çıkma yasağı boyunca, bakkal, market, manav ve kuruyemişçiler saat 10.00 ile 17.00 arasında açık olacak. Yurttaşlar, araç kullanmamak kaydıyla işletmelerden alış veriş yapabilecek. Ancak alkol satışı yapılmayacak. Alkol satma ruhsatı bulunan tekel bayileri ise Cuma 21.00'den, 14 Aralık Pazartesi saat sabah 05.00'e kadar kapalı olacak. Alkol satan büyük marketler ise, müşterilerine yasak boyunca açık olduğu saatler içerisinde alkol satışı yapamayacak.

Alkol satışının yasak olmasına İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Emin Bağcı tepki gösterdi. Esnafın bir yandan can derdiyle uğraşırken diğer yandan kazanmasa da her ay vergi, SGK, Bağ-kur, kira, elektrik, kredi vb. borçları ödemek için mücadele ettiğini dile getiren Bağcı, "Sokağa çıkma yasağı ve kısıtlı çalışma saatleri uygulamalarında esnafın gelir/gider dengesi düzelmeyecek şekilde bozulmuştur. Yaşadığımız Aralık ayında pandeminin daha da ağırlaşması nedeniyle bazı ek tedbirlerin alınması gerekmiş ancak bu tedbirler zaten can çekişmekte olan esnafımızı tamamen bitirme noktasına getirmiştir. Esnafın hafta içi çalışma süreleri iyice kısaltılmış hafta sonları sokağa çıkma yasağı nedeniyle esnafın satış yapacağı kısıtlı saatlerde alkollü içki satışı yasağı getirilerek son darbe vurulmuştur" dedi.

YASAĞIN MAKUL GEREKÇESİ YOK

Bu kararın fiilen alkol satışını yasaklamak anlamına geldiğini vurgulayan Bağcı, "Zaten iyice kısıtlanmış çalışma saatlerinde bir de alkollü içki satış yasağı getirmenin pandemi ile mücadelede ne işe yaradığı konusunda herhangi bir açıklama veya gerekçe bu güne kadar açıklanamamıştır. Bu yasağın herhangi makul bir gerekçesi yoktur. Ayrıca esnafımızın 450 TL ödeyerek satış ruhsatını aldığı ürünleri satamaz hale getirilmesi ticaret serbestisine yapılmış bir engellemedir. Esnafımızı kendi içinde büfe ve bakkal, market şeklinde ayırımlara tabi tutarak büfelere daha ağır şartlar getirmek esnafın kendi içinde ayrı bir mağduriyet yarattığı gibi haksız rekabet şartlarını da ağırlaştırmıştır. Böyle bir ayırım makul ve gerçekçi değildir, bunun pandemi ile mücadelede herhangi bir faydası da yoktur" diye konuştu.

Alkollü içki sattırmamanın sorunları daha çok ağırlaştırdığını belirten Bağcı, "Bu yasak hem müşterilerle esnafın arasını bozmakta hem de kolluk kuvvetlerini meşgul ederek iş yüklerini gereksiz yere arttırmaktadır. Esnafımız hayatta kalabilmek için destek beklemektedir. Bütün sorunlara son bir haftada yeni eklenen alkollü içki satış yasağının kaldırılması, esnafın kendi içinde yaratılan yapay ayırımlara gidilmemesi, bu kararların yeniden değerlendirilmesi talebimizi yetkililerden istiyoruz. Unutmayalım ki her zor dönemde bakkal, bayii, market esnafı, kapısı ilk çalınan kesimdir. Esnafımızı kendi ellerimizle yok etmeyelim" ifadelerini kullandı.