"Yasaklar bizi kapattı şirketleri kapatmadı"

Dilara ŞİMŞEK

Bursa’nın Yenişehir ilçesinin Kirazlıyayla köyünde, Meyra Madencilik, kapanmayı fırsat bilerek ‘Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme (Flotasyon) Tesisi ve Atık Barajı Projesi’ kapsamında çalışma başlattı. Şirketin tesiste kullanacağı elektriği taşıyacak yüksek gerilim hattını köy içinde yer altından geçirme çalışması sırasında, köyün su kanalizasyon şebekesi patladı. Yaklaşık 2 senedir şirketin hukuksuz inşaatına direnen Kirazlıyayla köylülerinin evlerini su bastı, yolları delik deşik edildi.


KÖYLÜLER SUSUZ KALDI

Yenişehir Çevre Platformu Sözcüsü Şafak Erdem, “Yasaklar bizi kapattı ama şirketleri kapatmadı” diyerek, yaşananlara tepki gösterdi. Kirazlıyayla köylülerinin susuz kaldığını, kazıların ise devam ettiğini belirten Erdem, köydeki evlerin kerpiç olduğuna dikkat çekerek, çalışmaların felaket getireceğini söyledi: “Kazı çalışmaları sırasından su borusu patladı ve birkaç evi su bastı. İnsanların suları kesildi. Şimdi susuzlukla mücadele ediyorlar. Ayrıca bu evler beton evler değil. Kerpiçten yapılmış, su basmasını kaldıramayacak evler. Yollar ise daracık, bu kazılar köylülerin evinin dibinde yapılıyor. Bu evler her an yıkılabilir. Burada yaşayan insanlar 60-70 yaşında. Kimisi hasta ve hastalığını unutup yaşamları için mücadele ediyor. Bizi ‘yasakta sokağa çıkarsanız ceza yazarız’ diye tehdit ediyorlar ama bu yasakta şirket rahatça köyde dolaşabiliyor.”

Suç duyurusunda bulunan Erdem, kazı çalışmalarından Bursa Su Ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (BUSKİ) haberinin olmadığını kaydetti: “Şikâyet dilekçesi verdik ve suç duyurusunda bulunduk. Günlerdir söylüyoruz, kanalizasyon üzerine bu yüksek gerilim hattı çekilemez. Şirket beşinci günün sonunda yanlış yeri kazdığını fark etti, şimdi tekrar başka yeri kazmaya başladılar. Yollar şu an tamamen kazılmış ve artık çamurlu bir yol haline geldi. Yaşlı insanlar burada yürüyemez durumda. Bunun adı zulümdür.”