Valilikler tarafından ilan edilen eylem ve etkinlik yasakları özellikle son dönemde artış gösterdi. Meşruluğu kalmayan iktidarın yurttaşlardan biat etmelerini istediğini söyleyen HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, “Faşizmin sınır tanımadığını görüyoruz” dedi

Yasakta sınır tanınmıyor

HABER MERKEZİ

Ülkedeki pek çok kentteki valilikler özellikle son dönemde Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınmış ifade özgürlüğü hakkını görmezden gelerek eylem ve etkinlik yasağı getiriyor. Kanunları görmezden gelen valilikler tarafından getirilen yasaklar binlerce yurttaşın haklarını gasp ediyor. Yasakların son dönemdeki bahanesi ise koronavirüs salgını oluyor. Hıfzıssıhha Kurulları kararları uyarınca toplanmak isteyen yurttaşlar bile çoğu zaman polis ile karşı karşıya bırakılıyor. Neredeyse yapılan her açıklamada ise ‘vatandaşların hak ve özgürlüklerinin engellenmemesi’ni sebep gösteren valiliklerin en temel haklardan olan ifade özgürlüğü hakkını engellemesi ise dikkat çekiyor.

BİTMEYEN BAHANELER

Yakın zamanda valilikler tarafından alınan yasaklama kararlarından bazıları ise şu şekilde:

► Hakkâri’de dün itibarıyla miting, oturma eylemi, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması, açlık grevi, çadır kurma, stant açma gibi eylem ve etkinliklerin 15 gün yasaklanırken ayrıca afiş, poster asma da engellendi.

► Van’da ise bin 300 günü geçkin süredir devam eden yasaklara 22 Haziran’da 15 günlük bir yasak daha eklendi.

► Aydın Valiliği de koronavirüs salgınını gerekçe göstererek 2 Temmuz’da kentteki basın açıklaması, gösteri, yürüyüş, uğurlama ve karşılama gibi etkinliklerin 10 gün boyunca kısıtlamasına karar verdi.

► Antalya’da 29 Haziran’dan geçerli olmak üzere 15 gün boyunca kent genelinde eylem ve etkinlikler yasaklandı. Bahanesi ise yine koronavirüs salgını oldu.

► Antep’te 9 Haziran’dan geçerli olmak üzere 30 gün boyunca kent genelinde yasaklanan eylem ve etkinliklerin gerekçesi ‘koronavirüs salgınının yayılmasının engellenmesi’ ile ‘güvenlik ve istikrarın korunması’ gösterildi.

► En dikkat çeken yasaklardan biri de İzmir’deki oldu. Valilik 1 Temmuz’da aldığı yasaklama kararının ne zaman biteceğini açıklamadı.

► Ankara Valiliği de avukatların 3 Temmuz’da gerçekleştirmeyi planladığı Büyük Savunma Mitingi öncesi eylem etkinlikler salgın bahanesiyle 15 gün süreyle yasaklandı.


ÜLKEYE YAYILDI

Uzun süredir devam eden valilik yasaklarına ilişkin BirGün’e değerlendirmelerde bulunan HDP Hakkâri Milletvekili Sait Dede, iktidarın meşruluğunun kalmadığını söyledi. İnsanların tepkilerini göstermek istediğine değinen Dede, “İktidar da bunu bu yasaklarla engellemek istiyor. 5 kişi bir basın açıklaması yapacak ama 300 polis etraflarını sarıyor. Bu yasak belki Van ve Hakkâri’de başladı ama ülkeye yayıldı” dedi. Dünyadaki pek çok hükümetin halkına sağlığınızı düşünün dediğini hatırlatan Dede, “Ancak Türkiye’deki iktidar koronayı fırsata çevirdi. İşlerine gelmediği zaman korona yayılacak dediler. Aslında her şey ortada, kendilerine muhalif bir sesi kıstırmak adına her şeyi yapıyorlar. Faşizmin aslında sınır tanımadığını görüyoruz. Bu yasaklara Hakkari’de de Ankara’da da İzmir ve Samsun’da da karşı çıkılmalı” diye konuştu.

Hakkâri coğrafyasının ise yüzde 80’inin 3 yıldan uzun süredir yasaklı olduğuna dikkat çeken Dede, şunları dile getirdi: “15 günde bir verilen eylem ve etkinlik yasakları var. Özel güvenlik bölgesi adı altında getirilen yasaklar da var. Şehir merkezi dışında nefes alınacak yer kalmadı. Bazı köylere de kısıtlı yasaklar var. Hakkâri halkının geçim kaynağı tarım ve hayvancılık ama bunları yapacak yer kalmadı. İktidar insanları açlıkla terbiye etmeye çalışıyor.”