Yasalar uygulanmıyor

Aycan KARADAĞ

PTT’de sendikalı oldukları ve sendikal faaliyet yürüttükleri için tazminatsız işten atılan, aralarında PTT-Sen’in başkan ve yöneticilerinin de olduğu taşeron işçilerin, “Bak Postacı Direniyor” sloganıyla başlattıkları direnişinin 100’üncü günü geride kaldı. İzmir’de işten çıkarılan 4 işçi Bayraklı PTT binası önünde oturma eylemini sürdürdü. İşçiler, haklarını alana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti.

PTT-Sen Genel Başkanı Halit Büyük, “İstanbul ve İzmir’de direnişlerimiz sürüyor. Yılmadan yüz günü geride bıraktık. Hakkımızı alana kadar da mücadelemiz sürecek. Saf-Avrasya ve Park Konak şirketinin yaptığı hukuksuzluk ortada. Anayasanın maddelerini çiğnedi. Hukuksuzca işten çıkartıldık. Arkadaşlarımız tehditlerle sendikadan istifa ettirilmek istendi” dedi.

Seslerini duyurmak ve PTT Genel Müdürlüğü’yle görüşme yapmak için Ankara’ya gitmek istedikleri sırada gözaltına alındıklarını hatırlatan Büyük: “Sesimizi duyurmaya devam edeceğiz. PTT Müdürlüğü’ne buradan tekrar sesleniyorum; Saf-Avrasya ve Park Konak şirketinin yaptığı hukuksuzlukları denetlesinler. Bir an önce müdahalede bulunsunlar. İşten çıkartma yasak olmasına rağmen Kod-29’dan faydalanarak işten çıkartılıyor. Buna devletin engel olması lazım” diye konuştu. Büyük tekrar Ankara’ya gideceklerini belirtti.

Sözleşme yapacağımız gün uzak değil

PTT-Sen İş Sağlığı Sekreteri İlkay Demir ise, “100 gündür bize yapılan kanunsuzluğu, bize yapılan hukuksuzluğu dile getirmek için İstanbul ve İzmir’de direnişimiz devam ediyor. Sendika oluşumunda bizlere yapılan operasyonların son bulması için, işe iadelerimiz sağlansın diye sürdürdüğümüz bu direnişimizde kazanımlar elde etmeye başladık. Şirketlerde yetki için başvurduk. Park Konak şirketi itiraz etmesine rağmen mahkemeyi kazandık. Şirket bunu bir üst mahkemeye taşıdı. Bir üst mahkemeyi de kazandık. Kaçacak yerleri yok. Toplu iş sözleşmesini yapacağımız gün yakındır. Hakkımızı alana kadar direnişimiz sürecek” şeklinde konuştu.

PTT-Sen Genel Sekreteri Süleyman Gezer de, “Direndiğimiz 100 gün boyunca çalışamadık. Yağmur, çamur, hastalık demeden mücadelemizi sürdürüyoruz. İşimizi geri istiyoruz. Şu an yaşanan hukuksuz bir süreç. Bizler bunun son bulmasını ve hakkımız olan kadroyu istiyoruz. İnsanca bir yaşam içinde direnmeye mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu süreç boyunca desteklerini eksik etmeyen dostlar var olsun” ifadelerini kullandı.