Google Play Store
App Store

Orman mühendisleri ve akademisyenler TOD Kurul Toplantısı’nda buluştu. TOD Genel Başkanı Özkara, AKP dönemindeki uygulamaların ormanların yağmalanmasına yol açtığına dikkat çekerek “20 yılda yapılan yasal düzenlemeler büyük yıkımlara neden oldu” diye konuştu.

Yasaları değiştirerek orman yağmaladılar
Ormanlar değiştirilen yasalarla yapılaşmaya açılıyor. (Fotoğraf: Depo Photos)

Haber Merkezi

Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) 57’nci Dönem 2’nci Danışma Kurulu Toplantısı Antalya’da başladı. Ülkenin dört bir tarafından gelen orman mühendisleri ve akademisyenler ormanlar üzerinde artan baskıyı ve iktidarın ormancılık politikasını masaya yatırdı.

Açılış konuşmasını yapan TOD Genel Başkanı Hüsrev Özkara, son 20 yılda Orman Kanunu’nda 34 kez değişiklik yapıldığını hatırlattı. Özkara, yasa eliyle ormanların korunmasının rafa kaldırıldığını ifade ederek, “Orman alanlarında verilen izinler sonucunda orman bütünlüğü bozuldu ve ormanlarımızın parça büyüklükleri azaldı” dedi ve şu bilgileri paylaştı:

•2008-2019 yılları arasında 100 hektardan büyük orman parçalarının sayısı 11 bin 163’ten 7 bin 164’e

•10-99 hektar arası büyüklüğe sahip orman parçalarının sayısı 33 bin 829’dan 30 bin 116’ya geriledi.

•10 hektardan küçük orman parçalarının sayısı 55 bin 484’ten 120 bin 789’a yükseldi.

20 yılda ormanlarda aşırı odun üretiminin arttığını dile getiren Özkara, şöyle konuştu: “20 yıl gibi kısa sürede dikili kabuklu gövde hacmi 9 milyon metreküpten yaklaşık 37 milyon metreküpe çıkarılarak, hızla tırmanan bir üretim çılgınlığına dönüştü. Kısa sürede yaşanan bu büyük yıkım ormanlarımızın içinin boşaltılmasına neden oldu. Dikili satış yoluyla yapılan üretim faaliyetleri, üretim süreci içerisinde yeterince denetlenmiyor. Tüm bu olumsuzluklara karşı, dikili satış yoluyla yapılan üretim miktarı her yıl artırılıyor, 2022 yılında dikili satış yoluyla yapılan üretim oranının yüzde 42’ye ulaştırıldı.”

Artan odun hammaddesi açığının önemli bölümünün doğal ormanlardan karşılandığına dikkat çeken Özkara, “Hızlı gelişen türlerle tesis edilen ağaçlandırma sahalarından karşılanması önem kazandı. Bu amaçla 2014 yılında uygulanmaya başlandı ancak uygulamada plantasyon ormanlarına öncelik verilmesi gerekirken doğal ormanlardaki uygulamalara ağırlık verildi” ifadelerini kullandı.

***

TÜRKİYE’YE GÜNÜN FOSİLİ ‘ÖDÜLÜ’

İklim kriziyle mücadeleden uzak bir hedef açıklayan Türkiye’ye Ulusal Katkı Beyanı’nı sunduğu gün ‘Günün Fosili’ ödülü verildi.

İklim Eylem Ağı (CAN) tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’nin azaltım değil, emisyonu yüzde 30 artıracağını ilişkin taahhüt verdiğini hatırlatıldı. Ödülün neden verildiğine ilişkin yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Türkiye, güncellenen 2030 hedefini yüzde 21’den yüzde 41’e çıkardı, kulağa hoş geliyor değil mi? 2020 emisyonlarına kıyasla aslında yüzde 30’luk bir artış olduğu anlamına geliyor. Bakan Kurum yaptığı açıklamada, Türkiye’nin iklim ve çevre politikalarında lider olmak istediğini söyledi. Rakamlarımız konusunda dürüst olmak kesinlikle bu hedefe yönelik ilk adım olacak.”