Sokağa çıkma yasağının bir haftayı geride bıraktığı Silvan’da bir yurttaş daha yaşamını yitirdi. HDP’li Ziya Pir, yaşam belirtisi görülen evlerin kurşunlandığını anlattı

‘Yaşam belirtisi gördüklerinde kurşunluyorlar’

HÜSEYİN ŞİMŞEK
62huseyinsimsek@gmail.com

Diyarbakır’ın Silvan ilçesindeki üç mahallede altıncı kez ilan edilen sokağa çıkma yasağı bir haftayı geride bıraktı. İlçede dün yaşanan çatışmalarda taksi şoförü Mehmet Gündüz hayatını kaybetti. Çatışmaların halen devam ettiği Mescit Mahallesi’ne 150 metre mesafede bulunan bölgede vurularak yaşamını yitiren Gündüz’ün yanı sıra biri polis, beş kişi de yaralandı.

Silvan’ın sokağa çıkma yasağı uygulanan mahallelerine giderek incelemelerde bulunan HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, tanık olduklarını BirGün’e anlattı. Mescit, Tekel ve Konak Mahallelerinde sivillerin bir haftadır yaşam mücadelesi verdiğini söyleyen Pir, mahallelerin bombalandığını ve sivil yaşam belirtisinin olduğu her binanın baştan aşağı silahlarla tarandığını söyledi. Pir, “Bir emniyet yetkilisinden ‘Biz, o üç mahalleyi haritadan sileceğiz’ cümlesini duyduk. Dediklerini yaparcasına mahalleleri abluka altına aldılar ve tarıyorlar, bombalıyorlar” dedi.

Srebrenitsa katliamını yapanları lanetleyenlerin ve katliam için gözyaşı dökenlerin Silvan’da sivil halka aynısını yaptığını söyleyen Pir, şunları anlattı: “Eskiden sivillerin nefes almaları için bir iki saatlik izin olurdu ancak şu an öğrendiklerimiz o ki durmaksızın operasyonlar devam ediyor. Sivil yaşamın sağlıklı sürmesi, sivillerin can güvenliği gözetilmiyor. İlçedekiler direniş içerisinde olacaklarını söylüyorlar. Sivil halk gece yarıları mahallelerden kaçmaya çalışıyorlar. Aileler kilerlere sığınmış durumdalar. Kelle avcıları küçük bir yaşam işareti görürse o evi baştan aşağı tarıyor. Sivil halkın son durumu hakkında başka hiçbir bilgiye sahip değiliz. İlçede müthiş bir dram yaşanıyor.”