Maden şirketlerine karşı mücadele etmekten hiç yılmayan İnay köylüleri bu kez de yaşamı savunmak adına İzmir’de davulla seslerini duyurmaya çalıştı...

Uşak, İnay’da bulunan Kışladağ Altın Madeni’nin tekrar faaliyete geçmesine tepki gösteren Elele Hareketi üyeleri, uygulamanın kanunsuz olduğunu ve ‘idare hukuku’ derslerinde kötü örnekler olarak okutulması gereken olaylar yaşandığını belirtti. İzmir’deki Konak Eski Sümerbank önünde açıklama yapan Elele Hareketi üyeleri, yaşananlara duyarsız kalan kesimlere davul çalarak seslendi. İnay Vicdan Hareketi adına konuşan Muammer Sakaryalı, madenin 6 Mart 2008’de yasadışı biçimde tekrar faaliyete geçtiğini ve madenin kapatılması yönündeki tüm yargı kararlarına rağmen yeniden işletilmesine izin veren Çevre ve Orman Bakanlığı’nın suç işlediğini ifade etti.

Sakaryalı, madenin birinci sınıf gayri sıhhi müessese deneme izninin, açılma ruhsatının ve su kuyularının açılması izinlerinin mahkeme kararları ile iptal edildiğini ve bu durumda madenin açılmasının hukuken imkansız duruma geldiğini hatırlatttı. İnay Vicdan Hareketi sözcüsü, siyasal iktidarın çokuluslu Eldorado Gold-Tüprag Şirketi’nin çıkarına uygun bir kolaylık bulmayı istediğini ve Danıştay 6. Dairesi’nin madenle ilgili yürütmeyi durdurma kararını geçersiz saydığını dile getirirken, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın verdiği kanunsuz açma emrinin ve Uşak Valisi’nin bu doğrultudaki uygulamasının Anayasa’nın 137. maddesine göre suç teşkil ettiğine dikkat çekti. Bu nedenlerle hem Tüprag yetkilileri, hem bakanlık yetkilileri, hem de Uşak Valiliği hakkında suç duyurusunda bulunarak tazminat davası açacaklarını belirtti. Sakaryalı, “Hukuksuzluklara karşı çare biziz, çare yaşama sahip çıkmaktır. Oyunlarını bozacağız, şirket çıkarına karşı yaşamı savunmayı sürdüreceğiz” dedi.
ERKAN ÇINAR İZMİR