Güzelbahçe’de doğal sit ve tarım alanına yapılması planlanan go-kart pisti için asfalt dökmek isteyen şirkete karşı mücadele eden yaşam savunucuları insan zinciri oluşturdu.

Yaşam savunucularından insan zinciri

BERKAY SAĞOL

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İzmir’in Güzelbahçe ilçesi Yelki Mahallesi’nde Doğal Sit ve Tarım alanı içine Go-Kart (karting) pisti planlarını onaylaması üzerine itirazların devam etmesine rağmen, şirketin alana asfalt dökme girişimi Güzelbahçe Belediyesi ve bölge halkı tarafından büyük bir tepkiyle karşılandı. Yaşam savunucuları alanda çadırlarıyla nöbet tutmaya başlarken bugünde insan zinciri oluşturdu.

2 yıldır Yelki’de tarım arazisi ve doğal sit alanı içinde yapılmak istenen Go Kart pistine karşı hem hukuki hem de toplumsal mücadele verdiklerini dile getiren Güzelbahçe Kültür, Çevre Ve Güzelleştirme Derneği (GÜLDER) Başkanı Tuğrul Şahbaz, “İzmir 5. İdare Mahkemesi'nin piste onay veren kararına karşı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na açtığımız davada bilirkişi raporu lehimize çıktı. Adli tatil nedeniyle dava resmi anlamda sonuçlanamadan 2 gün önce girişimci alelacele alana asfalt dökmek istedi. Belediyenin mühürlediği çalışma alanına hukuksuz olarak girip, mührü sökerek asfalt dökümü yapmak isteyen girişimci durduruldu. Ancak ‘Ben asfaltımı atayım, davayı kazanırsanız, siz asfaltı sökersiniz’ diyerek asfalt araçlarını alanın dibinde bekleten girişimcinin yeni oldu bittiler yapmaması için bölgede 24 saat nöbet tutuyoruz” dedi.

PANDEMİ KOŞULLARINDA BİLE TALANA DEVAM EDİYORLAR

Milletvekillerine ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e çağrı yapan Şahbaz, “Güzelbahçe Belediyesi hem dava açarak, hem alanda nöbet tutanlara lojistik destek olarak, hem de en başta Başkanımız Mustafa İnce olmak üzere tüm Belediye Meclis üyelerimiz ve personeliyle yanımızda. Bu konuda daha önce Güzelbahçe'de yaptığımız panellerde bizi bilimsel anlamda her zaman destekleyen TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Tabip Odası ve İzmir Barosu’nu nöbetimizi ziyarete bekliyoruz. Tarım arazilerinin talanına karşı olan, tarım konusunda kooperatiflere ve üreticilere verdiği desteği herkesçe bilinen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer'i ve tüm İzmir Milletvekillerini tarımdan, doğadan yana olduklarını göstermek için nöbet alanında birlikte basın açıklaması yapmaya çağırıyoruz. Çünkü pandemi tüm insanlığa rantın değil doğanın korunmasının ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Bu koşullarda bile yurdun her yanında Kaz Dağları'ndan Cerattepe'ye, Sinop'tan Mersin'e, Aydın'da, Salihli'de JES'lerden, Karaburun'da RES'ler ve balık çiftliklerine talan sürüyor. Vakit daralıyor ve hızlı olmamız lazım” diye konuştu.