Yaşamak için direniyorlar!

İş cinayetlerinde yakınlarını yitiren işçi aileleri, yılın ilk Vicdan ve Adalet Nöbeti’ni, sağlıklı ve güvenli çalışma koşulları için mücadele eden, bu nedenle işten atılan ve direnişe geçen işçilerle birlikte gerçekleştirdi. İstanbul Galatasaray Lisesi önünde 47’inci kez bir araya gelen aileler ve işçiler, “Çalışırken yaralanmak, hastalanmak, ölmek istemiyoruz” dedi.

1730 İŞÇİ ÖLDÜ
Aileler adına İdris Çabuk tarafından okunan basın açıklamasında, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin raporuna göre, 2015 yılında en az 1730 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğine dikkat çekildi. İş cinayetlerinin son bulması için eylemlerini sürdüreceklerini duyuran Çabuk, sözü direnişteki Gemlik Gübre, SeraPool, Çan Norm Ortak Girişimi ve Arçelik LG işçilerine bıraktı.

16 SAAT GAZ SOLUYORDU
Gemlik Gübre fabrikasında yaşanan patlamada can veren Uğur Çavdar’ın kardeşi Abdullah Çavdar, fabrikadaki sorunların 2004 yılında gerçekleştirilen özelleştirmenin ardından arttığını ve denetimlerin hemen hiç yapılmadığını söyledi. Fabrikanın ruhsatı olmadan kapasitesinin üzerinde üretim yaptığını, bu nedenle boruların tıkandığını belirten Çavdar, işçilerin kirli ortamda gaz soluyarak çalıştırıldığını anlattı. Abisinin de günde 16 saat böyle bir ortamda çalıştırıldığını ifade eden Çavdar, bilirkişi raporunda ve iddianamede fabrika yöneticilerinin kusursuz gösterilmesini eleştirdi.

'KABUL ETMEDİK, ATILDIK'
Gemlik Gübre’de işten atılan Mahir Karahan, yaklaşık 2 yıldır çalıştığı fabrikada sürekli olarak amonyak ve nitrat soluduklarını, bu durumu sendikaya bildirdiklerini, ancak sendikanın hiçbir şey yapmadığını dile getirdi. Patlamanın ardından kendilerinden tehlikeli olan bölgeyi temizlemelerinin istendiğini, can güvenlikleri olmadığı için bunu kabul etmediklerini belirten Karahan, bunun üzerine sendika ve patronun ortak hareket ederek kendilerini işten attığını ifade etti.

‘SAĞLIĞIMIZ İÇİN ÖRGÜTLENDİK'
Çan Norm Ortak Girişimi’nde işten atılan ve 90 gün direnen işçilerden Fikriye Akgül, sürekli karbon soludukları ve hastalandıkları için kendi örgütlenme süreçlerinin işçi sağlığı ve güvenliği ekseninde başladığını belirtti. Havalandırmanın doğru düzgün olmadığı fabrikada yüzde 80 oranında örgütlendiklerini ve Petrol-İş Sendikası’nın bakanlıktan yetki aldığını hatırlatan Akgül, hemen ardından işten atmaların başladığını, gerçekleştirdikleri direniş sayesinde fabrikalarında bir dizi önlem alındığını söyledi.

UZMAN PATRONDAN MAAŞ ALIYOR
Arçelik LG direnişçisi Mehmet Akif Küçükbay, Kocaeli’deki fabrikada Türk Metal’den kurtulmak istedikleri için 173 işçinin işten atıldığını hatırlattı. Fabrikadaki işçi alımlarının ve çıkarmalarının Türk Metal tarafından yapıldığını belirten Küçükbay, direniş sürecinde sendikanın aileleri arayarak tehdit ettiğini söyledi. Fabrikadaki iş güvenliği uzmanlarının patronlardan maaş aldığına dikkat çeken Küçükbay, bu nedenle herhangi bir yaptırımın olmayacağını söyledi.

Arçelik LG işçisi İsmail Karabulut ise çalışırken karşılaştıkları yemek, servis problemleri ve bel, boyun fıtığı gibi meslek hastalıklarına dikkat çekti.