Tüm yeşil alanları, koyları, köyleri yutan, yok eden, kâr hırsıyla hiçbir şeyi görmeyenlere, sesini, sözünü sakınmayanlar da var. Sinpaş Kızılbük projesi, Amasya’da OSB, Buca’da yıkılan cezaevi arazisine AVM yapılmasına karşı yurttaşlar dört bir yanda eylem yaptı.

Yaşamı savunanlar
Fotoğraf: BirGün

Haber Merkezi

Sayıları bir avuç da olsa, söyledikleri ekranlarda uzun uzun yer bulmasa, alkışlayanı az da olsa İzmir’den Amasya’ya Marmaris’ten İstanbul’a yarını düşünenler de var… İşte yaşam savunucularının dünkü çalışmalarından bir kaçı.

***

AFETE KARŞI SIĞINAĞIMIZ OLSUN

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yıkılan Buca Cezaevi’nin arazisinin yüzde 75’ine 26 metre yüksekliğinde konut ve ticari alan yapacağı plana karşı dün eylem vardı. Şirinyer'deki eylemde Buca Cezaevi Özgürleşirken Platformu adına açıklama Savaş Candemir bir açıklama yaptı. Buca Cezaevi binasının kamusal ihtiyaç nedeniyle değil tamamen rant amacıyla çok hızlı bir şekilde yıkıldığını vurgulayan Candemir şunları söyledi: "Alanın yüzde 75'i ticaret ve konut alanı olarak belirlenmiş. Sosyal, teknik ve yeşil altyapı yoksunu ilçemizde böyle bir yoğunluk getirilmesini kabul etmiyoruz. Alanın olası bir afet anında sığınılacak bir toplanma alanına çevrilmesini istiyoruz. Halkımızın beton binaların gölgesinde değil ağaçların gölgesinde nefes almasını istiyoruz. İnsan hakları açısından kabul edilemez olaylara sahne olmuş Buca Cezaevi alanının yeni bir 'Kültürpark Alanı' olarak planlanması istiyoruz."

***

KİRAZ AĞAÇLARI YAŞASIN

Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü Köyü’nde mera alanlarına Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yapılmak istenmesine tepki sürüyor. Köyde yaşayan kadınlar önceki gün bir araya gelerek ateş yaktı. "Çambükü bizimdir bizim kalacak”, “Havama, suyuma, toprağıma dokunma”, “Hak, hukuk, adalet” sloganları atarak meyve ağaçlarının sökülmesine tepki gösterdi. Kadınlar Amasya Valisi Mustafa Masatlı’yı eleştirirken şunları söyledi: "Toprağımızı kapkara toprak ettiniz, koyunlarımız kaldı. Çoban koyunları getirdi kara toprakta döndürüyor, gitmeye yerimiz yok. Sayın Valim yetmedi mi bu eziyet? Hiçbir şey istemiyoruz sadece toprağımızı istiyoruz. Kar da yağsa kış da gelse bu toprakta oturacağız. Organize Sanayi istemiyoruz. Yeter artık sesimizi duyun."

Dozerler tarafından köklerinden sökülen kiraz ağaçlarının başında Amasya Valisi’ne seslenen kadın ise “Bu kiraz ağacının günahı sana sorulsun, bu köklerin günahı sorulsun sana. Çocuklarımıza bir tane meyve yedirmeye bir ağacımızı bırakmadın" dedi.

***

UCUBEYE GÖZ YUMULMASIN

Muğla’nın Marmaris ilçesi Kızılbük mevkiinde yapımı devam eden Sinpaş Resort Otel ve Devre Mülk Projesine ilişkin çevre örgütlerinin ve halkın tepkisi sürüyor. Marmaris Kent Konseyi ve Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi Marmaris meydanında ve eş zamanlı olarak Ekoloji Birliği ve İklim Adaleti Komisyonu ise İstanbul Sinpaş binası önünde açıklama yaptı. Açıklamada mahkemenin “ÇED gerekli değildir” kararını iptal etmesine rağmen Sinpaş’ın inşaatı sürdürdüğü duyuruldu. Açıklamada şöyle denildi: “Bakanlık parçası olduğu kamusal düzenin, canlıların yaşam hakkını korumak için kuruluş amacı ve görev tanımlarının gereğini mi yapacak, yoksa yine sermayenin çıkarlarına onay verip bir ucubeye göz mü yumacak? Bizlerin beklentisi bakanlığın görevinin gereğini yapacağı yönünde."