Artvin’in  Arhavi ilçesi Kavak Köyü’nde MNG Holding’in yükleniciliğinde yapılan  Kavak 1-2 HES Projesi’ne karşı 21 gündür ‘Direniş Evi’nde nöbet tutan  köylüler geçtiğimiz hafta yapılan kaçak köprüyü protesto etmişti

Yaşamı savunanlar HES’lere direniyor

»Artvin’in  Arhavi ilçesi Kavak Köyü’nde MNG Holding’in yükleniciliğinde yapılan  Kavak 1-2 HES Projesi’ne karşı 21 gündür ‘Direniş Evi’nde nöbet tutan  köylüler geçtiğimiz hafta yapılan kaçak köprüyü protesto etmişti. Bu sırada taşeron Ermiş  İnşaat’ın çalışanları köylüleri darp etti. Çok sayıda köylü yaralandı, 2  kişi darp raporu aldı. O sırada Noğa Çay Fabrikası’ndaki vardiyasında  çalışan ve darp edilenler arasında babası ile arkadaşlarını gören Osman  Duman olay yerine gitti. Fabrikanın sahibi Şadi Yıldırım, Osman Duman’ın  işine ‘HES protestosuna katıldığı gerekçesiyle’ son verdi.

DSİ ‘YIK’ EMRİ VERMİŞTİ
HES inşasında santrala su taşıyacak olan tünelin inşaası sürüyor. Geçtiğimiz haftalarda ise  taşeron Ermiş İnşaat tarafından yapılan ve HES inşaatında kullanılan köprünün kaçak olduğu DSİ’nin (Devlet Su İşleri) firmaya Mart ayında gönderdiği ‘uyarı’ yazısıyla ortaya çıkmış, ‘yık’ emri ise Mayıs ayında gönderilmişti.

CAN GÜVENLİĞİNE KASTEDİYOR
DSİ’nin uyarı yazısında, “Güvenli yatak kesidini daraltmak suretiyle yapılan köprünün olası feyezanda can ve mal kaybına neden olabileceği görülmüştür. İnşa öncesi Müdürlüğümüz görüşü alınmadan yapılan mevcut köprünün kaldırılarak dere yatağının eski haline getirilmesi gerekmektedir”  ifadesine yer verildi.

»Arhavi Doğa Koruma Platformu kaçak köprünün mühürlenmesini istiyor fakat DSİ henüz bu konuda harekete geçmedi.
»Halk, Kavak projenin iptal edilmesi için yürütmeyi durdurma talebiyle Rize İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı. Bölgede bilirkişi incelemesi yapıldı ve sonuç bekleniyor.
»Kavak Köyü Ciğani Deresi kenarında kurulan Direniş Evi’nin üçüncü haftası dolarken, ülkenin dört bir yanından yaşam alanlarını savunan mücadeleler, Arhavi halkıyla dayanışmak, direnişin sesini duyurmak ve MNG’yi ifşa etmek amacıyla, bulundukları yerlerden Arhavi direnişini selamlayan mesajlarla fotoğraflar göndermeye başladı.
»Arhavi Doğa Koruma Platformu Direniş Evi’ni kurma gerekçelerini BirGün Gazetesi’ne şöyle anlatmıştı: “Şimdiye kadar hukuki yollarla mücadele ettik ama şirket de hep kendi hukuksal kılıfını oluşturdu” diyor. Çadırlı direnişe başlama sebeplerini şöyle anlatıyor: “Çadır nöbetiyle birlikte bölgeden kıvılcımla ateşi yaymaya çalışıyoruz. Köylerden insanların bizzat çalışması gerek. Bu artık bir acil durum”