Sağlık çalışanları, 'yaşam hakkı' için yurt genelinde iş bıraktı

‘Yaşamı savunurken öldürülüyoruz’

ALP KADIOĞLU / BURCU CANSU

Samsun'da silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Dr. Ufuk Kamil Furtun için sağlık çalışanları tüm yurtta bir günlük iş bıraktı. Sağlık çalışanları Dr. Furtun’un öldürülmesini ve sağlıkta şiddetin önlenmemesini protesto etmek amacıyla dün hizmet üretmedi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) tarafından "Yasta değil/İsyandayız" sloganıyla başlatılan eyleme, İstanbul, Ankara ve Samsun başta olmak üzere yurt genelindeki hastanelerde yoğun katılım sağlandı. Eyleme hasta yakınları da destek verdi.

Yurt genelinde Türk Tabipleri Birliği (TTB), İstanbul Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Sendikası, (SES) ve Aktif Sağlık Sen'in düzenlediği eylemlerde hükumet politikaları protesto edildi, Sağlık Bakanı'na istifa çağrısı yapıldı. İstanbul'da düzenlenen yürüyüşe yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Çapa Tıp Fakültesi'nde buluşarak yürüyüşe geçen sağlık çalışanları, Beyazıt'taki İl Sağlık Müdürlüğü'ne siyah çelenk bıraktı.


'CİNAYETİN AZMETTİRİCİLERİ BELLİ'
Basın açıklamasını okuyan SES Şişli Şube Başkanı Fadime Kavak, "Bu cinayetin azmettiricileri sağlık çalışanlarını köleleştiren ve itibarsızlaştıran uygulama ve söylemlerde bulunanlar, bir yandan da hekimlere ve sağlıkçılara, 'Paragöz ve tembel' diyenlerdir" dedi. TTB 2. Başkanı Dr. Raşit Tükel, sağlıkta dönüşüm adı altında bütün olumsuzlukların sağlık çalışanlarına yıkıldığını, doktorların hastalarla karşı karşıya getirildiğini belirtti.

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARINA TEPKİ
İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Selçuk Erez ise, "Binlerce sağlık çalışanı saldırıya uğruyorsa, her gün bir hekim hayatından oluyorsa ve bütün uyarılarımıza rağmen hiçbir şey yapılmıyorsa, yönetenleri kasten ihmalden ve katillere ortak olmaktan suçlarız" dedi. Eylemde Erdoğan'ın, "Ben doktora iğne yaptırmam. Doktor bir iğne yapar, adamı felç eder icabında'' ve "Doktor efendi dönemi bitti" açıklamalarına büyük tepki vardı.


***
Mesai arkadaşları da iş bıraktı

Op. Dr. Kamil Furtun’un Samsun’da görev yaptığı Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi’ndeki mesai arkadaşları da dün iş bıraktı. Mesai arkadaşları, Furtun’un fotoğrafının basıldığı tişörtler giyerek, hastane önünde 15 dakika iş bırakma eylemi yaptı. Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı ‘Şifa veren ele vefa’ kampanyası kapsamında 09.00’da başlayan eylemde, acil servis dışında hiçbir personel hizmet üretmedi. Saygı duruşunun ardından göreve dönen sağlık çalışanlarının, Samsun Tabip Odası kararıyla acil servisler hariç iki gün boyunca iş bırakmaya hazırlandığı belirtildi. Furtun'un hastanede kullandığı oda ve odaya ulaşan koridor çiçeklerle süslendi.

***
Yastayız, isyandayız!

Ankara’da dün sabah saatlerinde çalıştıkları kurumların önünde bir araya gelen sağlık çalışanları saygı duruşu ile Dr. Kamil Furtun’u andı. “Yastayız” diyerek yaşanan şiddeti protesto eden sağlık çalışanları, İbni Sina Hastanesi Başhekimlik binasında, sağlıkta şiddeti tartışan bir forum gerçekleştirdi. Forumun ardından Numune Hastanesi bahçesinde toplanan sağlık emekçileri “Artık Yeter! Dr. Ufuk Kamil Furtun Katledildi. Son Olsun!” pankartı arkasında Sağlık Bakanlığı’na yürüdü. “Bu şiddet sona ERSİN! İsyandayız” pankartı taşıyan sağlık çalışanları sık sık, “Sağlıkta dönüşüm ölüm demektir” sloganları attı.

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Çetin Atasoy tarafından okunan açıklamada, “Bu cinayette sadece katiller değil, azmettirenler ve önlem almayanlar da bu cinayetten sorumludur. Bugün ülkemizin dört bir yanında bulunan bütün sağlık kurumlarında yastayız / isyandayız!” denildi.


***
Sağlık çalışanlarına polis engeli

İzmir’de de Buca Seyfi Demirsoy, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, Tepecik gibi büyük hastanelerde iş bırakan sağlık çalışanları Basmane Meydanı’nda toplanarak, İl Sağlık Müdürlüğü önüne doğru yürüdü.

Yürüyüşe yüzlerce sağlık çalışanının yanı sıra HDP İzmir Milletvekili Adayı Zeki Gül ve CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel de katıldı. “Sağlıkta şiddet istemiyoruz”, “Bakan istifa” ve “Hekime uzanan eller kırılsın” sloganlarının atıldığı yürüyüşte, sağlık çalışanlarının önü polis barikatıyla kesildi. Yapılan görüşmelerin ardından polisin yürüyüşe izin vermemesi üzerine sağlık çalışanları bulundukları yerde bir süre oturma eylemi yaptı. Oturma eyleminin ardından açıklama yapan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Suat Kaptaner, sağlık çalışanlarının öldürülmesinin dünyanın her yerinde “savaş suçu” sayıldığını söyledi.


'ÇOCUKLARI KATİL YAPAN ANLAYIŞ'
AKP’nin sağlık politikaları nedeniyle birçok sağlık çalışanının katledildiğini belirten SES İzmir Şube Başkanı Rukiye Çakır, “Çocukları katil yapan anlayış ve zihniyet eleştirilmelidir. Yaşamı savunurken öldürülmek istemiyoruz. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet kabul edilemez” diye konuştu.