Yaşamımızı mücadele kurtaracak

Gizem Gül Kürekçi - İlknur Başer

Seda BALMUMCU

Uzun süredir gericilerin hedefinde olan İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bir gecede iptal edilmesi ve parti binalarına pankart astığı gerekçesiyle SOL Parti üyelerinin gözaltına alınmasına tepkiler sürüyor. BirGün’ün Youtube kanalında konuşan SOL Parti Başkanlar Kurulu üyeleri İlknur Başer ve Gizem Gül Kürekçi, İstanbul Sözleşmesi’nin adını duymaya, pankartlarını görmeye tahammül edemeyen tek adam rejimiyle karşı karşıya olduklarını belirtti.

SOL Parti Artvin İl Başkanı Sercan Dede, 3 il yöneticisi ve Borçka İlçe Başkanı Ömer Çatan'ın gözaltına alınmasının ardından Uşak'ta da aynı gerekçeyle SOL Parti yöneticileri gözaltına alınmıştı. SOL Parti Uşak İl Başkanı Fikri Mıdık ve Parti Meclisi (PM) üyesi Mahmut Uludağ, ardından ‘denetimli serbestlik’ kararıyla serbest bırakıldı.

Kadın mücadelesinin dalga dalga büyüyeceğini belirten Başer, “İktidar, kadınların 25 Kasım’da, 8 Mart’ta sokakları doldurduğunu görmüyor mu? İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasına buna sessiz kalacağımızı mı zannetti? Tabi ki mücadele dalga dalga büyüyecek. Sözleşmenin kaldırıldığının ertesi günü tarikatlar ‘Medeni kanunun da kaldırılmasını istiyoruz’ diye naralar atarken biz bunlara tabi ki sessiz kalmayacağız” diye konuştu.

İktidarın kadınları, gençleri, emekçileri teslim alamadığı için öfkeli olduğunu ifade eden Başer, “Kadın ve çocukların hayatı bizim için teferruattır diyen siyasal İslamcı tek adam rejimi, kendi tabanına şirin gözükmek ve tarikatları beslemek adına İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiştir. Tek adam rejimi İstanbul Sözleşmesi’nden çekilerek kadınları sosyal medyadan adalet arayan bir konuma düşürdü” dedi.

Son olarak, SOL Parti binalarından İstanbul Sözleşmesi pankartlarının sökülmeye çalışılması ve gözaltılara tepki gösteren Başer şu ifadeleri kullandı: “İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma kararındaki keyfiyet neyse bugün SOL Parti binalarından İstanbul Sözleşmesi pankartlarını sökmek isteyen polislerin keyfiyeti de odur. Bunun bir başka yorumu yok. Sözleşmenin adını duymayı, pankartını görmeyi tahammül edemeyen bir iktidarla karşı karşıyayız. ‘İmzalıyoruz’ diye bir kampanya başlattık. Madem imzayı kendisi çekti, o zaman sözleşme bizim. Biz bugün imzaya açtık İstanbul Sözleşmesi’ni ve herkesi imzalamaya davet ediyoruz. Sokaklarda yaşam için ses çıkarmaya davet ediyoruz.”



HEDEF KADINLAR

İktidarın, küçük şeriatçı bir grubun desteğini almak için kadınların yaşam hakkını hedef aldığına dikkat çeken Kürekçi ise, “Karşımızda gerici bir tek adam rejimi var ve hep kadınları hedef alıyorlar” dedi.

Büyük bir kriz içerisinde olan iktidarın baskı aygıtını kullandığına dikkat çeken Kürekçi, “Polis il binamıza savcılık izni olmadan girmeye çalışıyor. Böyle hukuksuzca bir şeyi yapmaktan geri durmuyor. Olayın ardından savcılık, polisleri kollayarak karar çıkartıyor. Bu hukuksuzluğu kendi düzenleri içerisinde oturtmaya çalışıyorlar” diye konuştu.

‘İKTİDAR YIKILACAK’

Şiddete karşı mücadele vurgusu yapan Kürekçi şu ifadeleri kullandı: “Biz dayanışmamızla, örgütlü mücadelemizle bunu yıkabiliriz. Bizim varoluş mücadelemiz, bizim hayatımıza kast eden, hedef alan bu iktidarın yıkılmasını öngörüyor. Bu iktidar yıkılmadan biz de rahat bir nefes alamayacağız.”