Çorlu’da bir lisenin müdür yardımcısıyken OHAL KHK’siyle ihraç edilen Eğitim Sen’li Mehmet Nasır Sönmez, 7 Kasım’da balkondan düşerek yaşamını yitirdi. Geçinebilmek için servis şoförlüğü yapan Nasır’ın başvurusunu görüşen OHAL Komisyonu ise Nasır’ın ölümünden 70 gün sonra 15 Ocak’ta ‘işe iade’ kararı verdi.

Yaşamını yitiren KHK'li öğretmen için işe iade kararı: Adalet yine geç geldi


Uğur ŞAHİN

15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında ilan edilen OHAL kapsamında çıkartılan KHK’lerle ihraç edilenler, yaşamını yitirdikten sonra görevlerine iade ediliyor. Bunun son örneği ise Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde gerçekleşti.

Eğitim Sen’li Mehmet Nasır Sönmez, Çorlu Anadolu Lisesi’nde müdür yardımcısı olarak çalışırken 686 Sayılı KHK’yle ihraç edildi. 2016’da bir gecede işinden edildikten sonra servis şoförlüğü yaptı, fabrikada işçi olarak çalıştı.

Sönmez, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’na yaptığı işe iade başvurusunun kararını beklerken 7 Kasım 2020’de 5’inci kattaki evinin balkonunda halı silkelerken dengesini kaybetti ve yere düştü. Sönmez burada yaşamını yitirirken 15 Ocak’ta OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu kararını verdi. Sönmez’in hayatını kaybetmesinin üzerinden 70 gün geçtikten sonra başvuruya ‘olumlu’ yanıt verildi ve işe iade kararı alındı.

KİMSE DUYMADI

BirGün’e konuşan Sönmez’in yeğeni Lütfü Sönmez, şunları kaydetti: “2016’da görevinden alındı, öğretmendi, Çorlu’da bir lisenin müdür yardımcısıydı. Görevinden alındığı zaman kendisi zaten savcılığa ve ilgili kurumlara dilekçe verdi; ‘suçlu isem beni tutuklayın ya da görevime iade edin’ dedi. Dosyaları hâlâ duruyor. KHK’yle işinden edildi, herhangi bir gerekçe yoktu. Her yere gitti, Ankara’ya gitti, OHAL Komisyonu’yla görüştü, hiç dönüş yapılmadı. 7 Kasım’da evde balkonda halı çırparken 5’inci kattan düşüp vefat etti. OHAL Komisyonu önceki gün göreve iadesini onayladı.”

BİRÇOK İŞTE ÇALIŞTI

Lütfü Sönmez, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Biz göreve iade edileceğini biliyorduk. Bu insan gözü açık şekilde vefat etti, mücadelesini vere vere, sıkıntı çeke çeke vefat etti. Servis şoförlüğü yaptı, bir ara da fabrikada çalıştı. Bazen boş kaldı, çalışamadı. Kredilerini ödeyemedi, kredileri olduğu gibi duruyor. Bu karar verilmeden önce de öfkeliydik, bu karardan sonra da öfkeliyiz. Haksız yere işinden edildi, peşini bırakmayacağız.”

yasamini-yitiren-khl-li-ogretmen-icin-ise-iade-karari-adalet-yine-gec-geldi-830117-1.