Google Play Store
App Store

Giderek artan hayat pahalılığı ile fahiş ev ve yurt kiralarına karşı, SOL Genç İzmir'de açıklama yaptı. Açıklamada, insanca bir yaşam ve yaşanabilir bir gelecek için mücadele çağrısı yapıldı.

Yaşanabilir gelecek için mücadeleye

BİRGÜN EGE

Türkiye'nin dört bir yanında öğrenciler fahiş ev kiraları ve yurt ücretleri karşısında çaresiz kalmışken, devlet yurtları ihtiyacı karşılayamıyor. Şehirlerde kalacak yer bulamayan bazı öğrenciler geceyi üniversitelerin önündeki veya parklardaki banklarda geçirirken, bazı öğrenciler ise kazandıkları okullardan barınma sorunu nedeniyle vazgeçmek zorunda kalıyor. Barınma ücretleri dışında hayat pahalılığı da gençleri kara kara düşündürüyor.
SOL Genç İzmir'de Alsancak ÖSYM binası önünde bir araya gelerek "Geçinemiyoruz" dedi. Yapılan açıklamada yaşamanın kâr etmekten üstün olduğu vurgulandı. Açıklamada, "Üniversitelerin büyük bir kısmı yüz yüze eğitime veya hibrit sistemle eğitime başlıyor. Üniversiteler açılırken iktidar, ne gerekli önlemleri alabiliyor ne de öğrencilerin barınma sorununa çözüm olabilecek hamleler yapıyor. AKP iktidarı öğrencileri yandaş vakıflara, gericilere mahkûm etmek istiyor. Yandaşlara para akıtmanın yollarını arıyor" denildi.

Yurtların kontenjanlarının yetersiz olduğu, ev kiralamanın ise hayal olduğu belirtilen açıklamada, "İnsani koşullarda yaşanacak bir ev tutabilmek artık imkânsız. İstanbul’da 400-700 bin, Ankara’da ise 1 milyon 300 bin ‘boş ev’ bulunduğu söyleniliyor. Halk en temel insani hakkından mahrum kalırken zenginler hiç yaşayamayacağı onlarca eve sahip. Tüm dünyada temel bir sorun haline gelen “barınma” gösteriyor ki kapitalizm en insani haklarımızı bile elimizden almak istiyor. Türkiye’de ise sermaye ve siyasal islam birbirini besleyerek gençleri yoksulluğa mahkûm ediyor. Artık neredeyse hiçbir gencin çalışmadan okuyamadığı, yoksulluk sebebiyle hayallerinden vazgeçtiği bir dönemden geçiyoruz. Sermayeyle de AKP’yle de uzlaşmayacağız. İnsanca bir yaşam için, yaşanılabilir bir gelecek için mücadele edeceğiz" ifadeleri kullanıldı.

'YETERLİ SAYIDA YURT YAPILMALI'

Açıklamada şunlar kaydedildi: "'Elinize dilinize dursun' denilen bize zaten mezun olduktan sonra zorla geri ödetilen 650 TL öğrenim kredisiyle ise meclis lokantalarında iki ay boyunca üçer öğün yemek yenebilmesine karşın meclis ve sarayın dışındaki hayatta yalnızca günde bir kere kahvaltı yapmaya yetiyor. Öğrenciler pahalılıktan ötürü kalacak yer bulamadığı için sokakta yatma, okula gitmekten vazgeçme noktasına gelmişken New York'ta 2.5 milyar TL’ye bizlerin vergileriyle devasa bir Türk Evi yapıldı. Bu bütçeyle on binlerce öğrencinin ücretsiz barınabileceği yurtlar yapılabilirdi ve burs bağlanabilirdi."
Talepler ise şu şekilde sıralandı:
"-Öğrenciler için yeterli sayıda ve kapasitede salgın koşullarına uygun yurtlar yapılmalı.
-Tüm tarikat ve cemaat yurtları kamulaştırılmalı.
- Polis evleri, öğretmen evleri, misafirhaneler öğrencilere açılmalı.
-Ev kiralarındaki fahiş fiyat artışlarını durduracak konut politikaları acilen hayata geçirilmeli.
-Öğrencilere barınma ihtiyaçlarını karşılayabilecek miktarda kira yardımı yapılmalı.
-Kira fiyatları denetlenmeli ve üst sınır getirilmeli."