Büyük Zafer’in 100’üncü yılı tüm yurtta coşkuyla kutlandı. Anıtkabir’deki törende Erdoğan sloganları atılırken SOL Parti’den yapılan açıklamada “Bağımsız ve özgür cumhuriyeti kuracağız” denildi.

Yaşasın bağımsız Cumhuriyet
Zafer Bayramı nedeniyle Anıtkabir’e ziyaretçi akını oldu. (Fotoğraf: AA)

Haber Merkezi

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100'üncü yılı ülke genelinde coşkuyla kutlandı. Kutlamalar kapsamında, ilk tören Anıtkabir'de düzenlendi. Tören, devlet erkânının Aslanlı Yol'da yürüyüşüyle başladı.

Erdoğan başkanlığındaki kortejde, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, yüksek yargı organlarının başkanları, komutanlar, siyasi partilerin temsilcileri, bürokratlar ve diğer devlet erkânı yer aldı.

Törende bir grup kişi AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sloganları attı.

Tepki çeken görüntülerde Erdoğan Aslanlı Yol'dan Anıtkabir'e yürürken bir grup ‘Dik dur eğilme bu millet seninle’ sloganları attı.

29 Ekim 2019'da Cumhuriyet Bayramı törenleri sırasında da bir grup ‘rabia’ işareti yapmış ve "Türkiye seninle gurur duyuyor" diyerek Erdoğan'a tezahüratta bulunmuştu.

Ayrıca 10 Kasım 2019'da Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıldönümü için Anıtkabir'de düzenlenen törende bir grup tarafından ‘Recep Tayyip Erdoğan’ sloganları atılmıştı.

Yine 30 Ağustos 2020'de de Anıtkabir'deki Zafer Bayramı töreninde Erdoğan sloganları atılmıştı.

HALKIN CUMHURİYETİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet gazetesine yazdığı yazıda 30 Ağustos’a dair şu ifadeleri kullandı: “Türkiye Cumhuriyetimizi, yeniden halk devleti, halkımızın devleti yapmanın zorunluluğu bizim omuzlarımızdadır. İnanın; Türkiye Cumhuriyeti’ni yeniden halkın devleti yapacak olan demokrasiye tam manasıyla ulaştığımızda, Halide Edip Hanım’ın Yüzbaşı Celal’in mezarı başında dile gelen dileği de gerçekleşmiş olacak. Çünkü Cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandırdığımızda, bu taçlandırmayı kimseyi dışlamadan, ötekileştirmeden ve hep birlikte başardığımızda, birbirimizin kardeşi olduğumuz gerçeğine bir adım daha yaklaşmış olacağız. Bizim bu başarımız tüm mazlum milletlere ve çağdaş uygarlığa da örnek olacak; bu ülkelerin mensupları arasında yeni bir kardeşlik hukukunun oluşmasına da katkı sağlayacaktır.”

100. yıl kutlamaları İstanbul'da ise saat 09.00'da Taksim Meydanı'ndaki Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bırakma töreniyle başladı. Ayrıca Vatan Caddesi’nde geçit töreni gerçekleştirildi. Çelenk bırakma töreninin ardından açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu şöyle konuştu:

"Yeni bir 100 yıl tariflenmesi üzerine milletçe yeni zaferler kazanmalıyız. Eğitimde, teknolojide, üretimde ve dünyaya örnek olacak başarılara imza atan nesillerin yaşadığı güzel bir cumhuriyetin varlığını hep beraber sürekli, yaşayabilir bir biçimde daimi kılmalıyız. Bu bağlamda hepimizin sorumlulukları var."

EN BÜYÜK MİRAS BARIŞ

CHP İzmir İl Başkanlığı, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100. yılı kapsamında Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk sunma töreni gerçekleştirdi. Zaferin varlığının barışı desteklemesi gerektiğini ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bu yol bizim yolumuzdur, Mustafa Kemal’in askerlerinin yoludur. Geçen hafta Afyon’da bu yolu ete kemiğe büründürdük. Yürüdük, çünkü hafızaları tazeledikçe bu vatana olan bağlılığımız artıyor. Kalıcı zaferlerin pusulası daima barışı gösterir. Her hakiki zaferden geriye kalan en büyük miras, barıştır. Zafer ne kadar büyükse barış o kadar kalıcıdır. Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk daima barışmak için savaştı. Zafer barışı sağlamak için olmalı anlayışıyla hareket etti. ‘Millet hayatı tehlikeye girmedikçe savaş cinayettir’ dedi. O bize bir zaferi değil aynı zamanda 100 yıllık bir barışı miras bıraktı. Bir zaferi kazanmanın yolu savaştan o zaferi korumanın yolu barıştan geçer. Söz veriyoruz ve diyoruz ki senin kurduğun cumhuriyetin 100’üncü yılında bu zaferi barış güneşinde aydınlatacağız” diye konuştu.

YENİDEN KURACAĞIZ

Bunun yanı sıra sol partiler ve demokratik kitle örgütleri de 30 Ağustos’a ilişkin açıklamalar gerçekleştirdi.

SOL Parti’nin Zafer Bayramı nedeniyle yayımladığı videoda şunlar denildi:

“Büyük Zafer’in 100. yılı vesilesiyle Mustafa Kemal önderliğinde bağımsız bir cumhuriyetin yolunu açan Kurtuluş Savaşı’nı selamlıyoruz. Bugün, laiklik ve bağımsızlık başta gelmek üzere, Cumhuriyet’in mezar kazıcılığına soyunmuş siyasal İslamcı karanlık altında yaşıyoruz. Her yanından pislik akan, çürümüş, lime lime dökülen böyle bir yönetimi ülkemiz hak etmiyor. Büyük yolsuzluklarla ülkenin birikimlerini talan ederek, yerli ve yabancı tekellere tüm yer altı ve yer üstü zenginliklerimizi satarak kurulan saltanat hayallerini yıkmaktan başka bir yol yok. Bunun için tüm devrimciliğimizle sorumluluk alacağız. Cumhuriyet’i, 100. yılında, emekçilerin ve ezilenlerin laik, demokratik, bağımsız ve özgür cumhuriyeti olarak yeniden kuracağız. Yaşasın bağımsızlık, yaşasın devrim.”

TKP’den yapılan açıklamada “İşgal bugün de yerli ve yabancı patronların eliyle sürüyor. Bu işgale son vermek için bize yeni bir zafer gerekiyor. İşgalciler yenilecek, halkımız kazanacak. Bu kararlılık ve inançla 30 Ağustos’u yaratanlara saygıyla…” ifadeleri kullanıldı.

Devrim Hareketi’nden yapılan açıklamada ise “Zaferin 100. yılında Mustafa Kemal'i ve tüm kahramanları saygıyla anıyoruz. Halkın örgütlü gücüyle yeni zaferler kazanacağız. Yaşasın 30 Ağustos! Yaşasın özgür, bağımsız, sosyalist Türkiye!” denildi. Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği ise Büyük Zafer’in 100. yılına ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Emperyalist işgale son veren, bağımsızlık mücadelemizin en büyük zaferi olan Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nin 100. yılını ve 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı coşkuyla kutluyor, bu zaferin mimarı olan Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşlarını saygıyla anıyoruz.”

***

TÖRENDE VEKİLLERE TEPKİ

Zonguldak Gazipaşa Caddesi’nde 30 Ağustos Zafer Bayramı törenine emekli bir yurttaşın protestosu damga vurdu.

Yerel Pusula gazetesinin aktardığına göre, tören alanına gelen yurttaş, AKP’li milletvekillerine ulaşmak istedi. İsmi öğrenilemeyen yurttaş, alanda "Nerede o AK Parti Milletvekilleri, onlar yüzünden karnımız aç geziyoruz" diyerek tepki gösterdi.

Ancak polislerin müdahale ettiği yurttaş tören alanından çıkarıldı. Öte yandan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Zonguldak İl Başkanı Varol Demirköse’nin de 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın Valilik önünde yapılan törenine belinde silahla geldiği iddia edildi.