Suruç Katliamı’nın 500. gününde, soruşturma üzerindeki gizlilik kararına tepkiler sürdü. Katliamdan yaralı kurtulan Seven, “29 yaşındayım, yaşım kadar ameliyat oldum” dedi

Yaşım kadar ameliyat oldum

ZEYNEP KURAY / zeynokuray@gmail.com

Kobanê’nin yeniden inşa çalışmalarına katılmak için yola çıkan 33 kişinin hayatını kaybettiği Suruç Katliamı 500. gününde, Suruç Aileleri İnisiyatifi, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde bir araya gelerek, katliam soruşturmasına dair açıklamalarda bulundu.

Güneş’e el ver

Toplantıda ilk konuşmayı yapan SGDF Eşbaşkanı Özgen Sadet, “Katliamdan sorumlu olanlar, önlem almayanlar korunmak isteniyor. 500 gündür Suruç’ta, 500 gündür 10 Ekim’deyiz” dedi. 500 gündür Suruç yaralılarının tedavisi sürdüğünü aktaran Sadet, katliamdan yaralı kurtulanların defalarca gözaltına alındığını, tutuklandığını ve yargılandığını hatırlattı. Sadet, katliamda yaralı kurtulan ve tekerlekli sandalyede yaşamını sürdürmeye çalışan Güneş Erzurumluoğlu’nun, yürümesi için yeni bir umudun doğduğunu belirterek “Güneş’e el ver” kampanyası başlatıldığını söyledi. Kampanyaya destek verilmesi için çağrı yapan Sadet, “Ellerimizi birleştirelim” dedi.

Suruç Yaralıları ve Tanıkları Oluşumu adına konuşan katliamdan yaralı kurtulan Çağla Seven ise, “29 yaşındayım, yaşım kadar ameliyat oldum” diyerek konuşmasına başladı. Suruç’un cehennemin miladı olduğunu belirten Seven, “Türkiye ekonomisi büyüyor diyorlar ama büyük bir devlet olmanın yolu insan yaşamına sahip çıkmaktan geçer. Bir davaya bile bir gizlilik kararı veren ülke büyük devlet olma yolunda değildir. Devletin, şayet katliamda payı yoksa adalete sağlamasını bekliyoruz” dedi. Katliamda yaşamını yitiren Cemil Yıldız’ın eşi Sultan Yıldız ise, geçen hafta dönemin Suruç İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Yapıal’ın yargılandığı davanın görüldüğünü hatırlattı. Yıldız, Yapıal’ın sadece “görevi kötüye kullanmaktan” yargılandığını, ifadesinin ise gizlice alındığına işaret etti.Yıldız, “Adaletten ve bizlerden kaçamayacaksınız” dedi.

Savcılık aileleri reddetti

Avukat Özlem Gümüştaş da dava sürecine ilişkin bilgi verdi. Savcının ailelerin görüşme talebini “Bana anlatacakları yeni bir şey yok” diyerek reddettiğini söyledi. Gümüştaş, “Bu bir siyasi tutum. Suruç İçin Adalet Platformu olarak, adalet mücadelesini sürdürüyoruz. Bu katliamı işleyen ve arkasında duranlar, yüzleşmenin engellerini yaratanlar yeni suçlar yaratmaya devam ediyor. OHAL ve KHK süreci adalet arayışımızı tümden ortadan kaldırıyor. OHAL ve KHK’ler, sorumluları yargılamama zırhı olarak kullanılacak önümüzdeki günlerde. Bu bir savaş suçudur. Böyle bir tarihsel davayı omuzladık, kamuoyunu da bu davaya sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi.