Yaşlı politikacılar gençleri siyasetten uzaklaştırıyor

Haber Merkezi

Gençlik Örgütleri Forumu (GoFor) ve National Democratic Institute (NDI) ortaklığında yürütülen ‘Gençlerin Politik Tercihleri Araştırması’ sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı. Saha çalışmasını Metropoll Araştırma Şirketi’nin yürüttüğü araştırma Türkiye genelinde 18-30 yaşları arasında yapıldı.

Araştırmaya göre gelecek kaygısı, farklı siyasi eğilimlerden gençlerin ortak sorunu. Gençler mesleklerine uygun işler bulamamaktan, deneyim eksikliği yüzünden iş başvurularında dikkate alınmamaktan ve iş bulsalar dahi düşük maaşlarla çalışmak zorunda kalmaktan şikâyet ediyor. Ayrıca araştırma sonuçlarına göre sosyal medyaya güven yüksekken ana akım medyaya güvenin oldukça düşük olduğu görülüyor. Her 10 gençten sadece 1’i ana akım medyaya güveniyor.

Araştırmaya göre, gençler siyasete katılım konusunda genel olarak isteksiz çünkü siyasilerin yaş ortalamasının büyük olması sebebiyle, görüşlerinin dikkate alınmayacağını düşünüyor. Genç kadınların siyasete katılım konusunda endişelerinin temelinde ise toplumsal cinsiyet eşitsizliği var. 10 kadından 8’i kadınların parti liderlerinden daha az destek gördüğünü söylüyor. Her 2 kadından 1’i siyasetteki cinsiyetçi dil ve tacizin kadınların siyasette başarılı olmasını zorlaştırdığını düşünüyor. Ayrıca her 10 gençten 6’sı kadın cinayetleri konusunda endişeli.