Yılın ilk 8 ayında gerçekleşen 8.6 milyar dolarlık doğrudan yatırımın 3 milyar doları gayrimenkul alımı oldu

Yatırımcılar gönülsüz

Ekonomik gündem, ABD’li Chrysler’i satın aldıktan sonra ismini Fiat-Chrysler Automobiles (FCA) olarak değiştiren İtalyan otomotiv devi Fiat’ın, Tofaş’la 1,4 milyar dolarlık yatırım yapacağı haberiyle çalkalanırken, Türkiye’ye doğrudan yabancı yatırımların oldukça hız kestiği belirlendi. Bu yılın ilk 8 ayında gerçekleşen doğrudan yabancı sermaye yatırımı 8.6 milyar doları ancak bulurken bunun 3 milyar dolarının gayrimenkul alımlarından oluştuğu anlaşıldı.

Zayıf…
Merkez Bankası’nın yayınladığı ödemeler dengesi verileri, 2013’ün ilk 8 ayında 56,1 milyar dolar olan dış sermaye girişinin bu yılın aynı döneminde 27,8 milyar dolara indiğini, bunun içinde de doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının yüzde 23 payla 8,6 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ortaya koydu. Ancak doğrudan yatırım gibi görünen yabancı sermaye girişinin 3 milyar dolarının gayrimenkul alımı için giriş yaptığı yine ödemeler dengesi ayrıntılı cetvellerinde yer aldı. Geçen yıl girmiş görünen yaklaşık 8 milyar dolarlık doğrudan yabancı sermaye yatırımının da 1,7 milyar doları gayrimenkul alımı için gerçekleşmiş, yılın tamamında 13 milyar doları bulan yabancı sermaye yatırımlarının yine 3 milyar dolara yakınını gayrimenkul alımları oluşturmuştu. Yabancı para girişinin doğrudan yabancı sermaye biçiminde girişi, son yıllarda payını dörtte birin üzerine çıkaramıyor. Yabancı para girişi daha çok borç yaratan sermaye olarak portföy yatırımı ve kredi girişi biçiminde gerçekleşiyor.

2009 ve sonrası
2009 krizinde geri çekilen yabane girişinin 2010’dan sonra hızlandığı, ancak girişlerin doğrudan yatırım yerine borsaya gelen portföy ve çoğu kısa vadeli olmak üzere kredi girişi şeklinde gerçekleştiği görüldü. 2009’da 9 milyar doları ancak bulan yabancı doğrudan yatırımın 2010’da aynı düzeyde kalırken 2011’de 16 milyar dolara çıktıktan sonra izleyen iki yılın her birinde 13 milyar dolar dolayında kaldığı gözlendi. Doğrudan yabancı sermaye girişinin bu yılın tamamında 13 milyar dolar dolayında kalması ve bunun dörtte birinin gayrimenkul yatırımı biçiminde gerçekleşmesi bekleniyor.