Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, ödenek yokluğu nedeniyle özellikle son yıllarda kurulan pek çok üniversitede yarım kalmış binaların bulunduğunu söyledi.

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, ödenek yokluğu nedeniyle özellikle son yıllarda kurulan pek çok üniversitede yarım kalmış binaların bulunduğunu söyledi. Üniversitelerarası Kurul Toplantısı, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Atatürk Konferans Salonu'nda, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmet Vildan Alptekin başkanlığında yapıldı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Teziç, basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantının ardından yaptığı açıklamada, ödenek yokluğu nedeniyle özellikle son yıllarda kurulan pek çok üniversitede yarım kalmış binaların bulunduğuna dikkati çekti. Temeli atılmış, birkaç katı çıkılmış ve iskelet halindeki binaların yıllardır beklediğini ifade eden Prof. Dr. Teziç, şunları söyledi: "Üniversitelerde 3-4 yıldır iskelet halinde bekleyen binalar var. MKÜ'de 7 yıldır bekleyen binalar gördüm. 7 yıllık süre o binayı zaten harap etmiştir. Yapılan bütün yatırımlar heba olup gitmiştir. Hükümetimiz bu konuda duyarlı davranarak, özellikle 1992'den sonra kurulmuş üniversitelerin henüz yüzde 40 oranında fiziki gerçekleşme sağlanmış olanlara gözünü kapamamalıdır. Gerekli ödenekler bir an önce sağlanırsa, daha ucuza mal edilmiş olur. Aksi halde bugüne kadar yapılmış yatırımlar, 3-4 misli büyük masraflara sebep olarak yok olup gidecektir." Ödenek sıkıntısı yaşayan rektörlerin bunu kamuoyuna yansıtmadığını, ancak kendisinden hükümete bir mesaj iletmesini istediklerini kaydeden Prof. Dr. Teziç, "Yörelerinde para bulmak için gayret sarf ediyorlar ama bu arada birçok bina harap oluyor. Bunlar güzel şeyler değil" dedi. Prof. Dr. Teziç, hukuk eğitiminde yeni bir yapılanmaya gidilmesi için çalışma başlattıklarını, konuyla ilgili olarak 20-21 Nisan tarihlerinde Adalet Bakanlığı yetkilileri ve yüksek yargı mensuplarıyla toplantı düzenleyeceklerini söyledi. Toplantıda, nitelikli hukukçuların yetiştirilmesi için gerekli mekanizmaların nasıl kurulacağını tartışacaklarını belirten Prof. Dr. Teziç, şöyle dedi: "Bu çalışmamız, öteki disiplinlere de örnek teşkil edecektir. Böylece mühendis veya doktor nasıl, kaç kişilik sınıflarda öğretim yapılarak yetiştirilir gibi konular da tartışılmaya başlanacak. Bunlar, hukukta attığımız adımla başlayacak."

Prof. Dr. Teziç, Avrupa Üniversiteler Birliği'nin yaptığı araştırma sonuçlarına göre, Avrupa Birliği'ne uyum konusunda Türk üniversitelerinin olumlu not aldığını, toplantıda, 2010 yılına kadar uyum hedeflerinin gerçekleştirilmesi için neler yapılması gerektiğini tartıştıklarını da sözlerine ekledi.