Kıbrıs açıklarında doğalgaz arama faaliyetlerine devam eden Yavuz sondaj gemisi, Erdoğan ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in görüşmesinin öncesinde limana çekildi. Geminin 12 Ekim’e kadar faaliyetlerini sürdürmesi planlanıyordu.

Yavuz sondaj gemisi, Erdoğan-Stoltenberg görüşmesi öncesinde limana çekildi

Kıbrıs açıklarında (güneybatı) doğalgaz arama faaliyetleri yürüten Türkiye'ye ait hidrokarbon sondaj gemisi Yavuz bölgeden ayrıldı. Daha önce ilan edilen Navtex'e göre, geminin 12 Ekim’de adanın güneybatısındaki deniz bölgesinden ayrılması planlanıyordu.

Deniz trafiği izleme ve takip sitesi Marine Traffic’in verilerine göre Kıbrıs açıklarında doğal gaz arayan Yavuz sondaj gemisinin bölgeden ayrılıp Mersin, Taşucu limanına çekildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, geminin sabah saatlerinde geminin limana çekilmesinin ardından akşam saatlerinde, "Yavuz Sondaj Gemisi, 24 Nisan'da Selçuklu-1 kuyusunda başladığı çalışmalarını tamamlayarak, bir sonraki görevine hazırlık, bakım ve ikmal işlemleri için Taşucu Limanı'na döndü" açıklamasını yaptı.

yavuz-sondaj-gemisi-erdogan-stoltenberg-gorusmesi-oncesinde-limana-cekildi-788848-1.

Gemi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün Ankara’da NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yapacağı görüşme öncesi çekilmiş oldu.

GÜNEY KIBRIS’TAN AÇIKLAMA: SEVİNDİRİCİ

Güney Kıbrıs yönetimi, Yavuz sondaj gemisinin Ada'nın güneybatısındaki faaliyet alanından çekilmesini memnuniyetle karşıladığını açıkladı.

Hükümet Sözcüsü Kiriakos Kusios, aylardır bölgede faaliyet gösteren Yavuz’un konumunu değiştirip Türk karasularına hareket etmesini "sevindirici bir gelişme" diye nitelendirdi.

Bu adımın gerilimin yatışmasına katkı sağlayabileceğini belirten Hükümet Sözcüsü, "Ancak bu sadece gerilimi yatıştırma yönünde bir ilk adım. Bir diğer Türk gemisi 'Barbaros', Ada'nın güneydoğusunda sismik araştırma faaliyetlerine devam ediyor" diye konuştu.

Geçen ay Oruç Reis sismik araştırma gemisi de faaliyet bölgesinden ayrılıp kıyılara çekilmişti. Erdoğan geçen ay yaptığı açıklamada Türkiye’nin gemisini çekmesinin ‘diplomasiye bir şans vermek anlamına geleceğini’ söylemişti.

Yavuz gemisinin bölgede uzun süredir doğalgaz arama faaliyetleri yürütmesi Kıbrıs ve Yunanistan'ın tepkisini çekiyordu. Söz konusu faaliyetler Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerini de germiş durumda.

Türkiye'ye ait sismik araştırma gemisi Barbaros ise faaliyetlerine devam ediyor. Geminin faaliyetlerine ilişkin daha önce ilan edilen Navtex 18 Ekim'de sona erecek.

Oruç Reis gemisi ise limandan ayrılarak açığa demirledi.