AYM, yolsuzluk komisyonu haberlerine getirilen yayın yasağının iptali için yapılan başvuruyu reddetti. Bazı üyeler gazeteci Keskin’i milletvekili zannedince “Gazetecilerin başvurusu kabul edilebilir’’ diyen üyelerin sayısı başvuruyu reddedenlerden az kabul edildi. Bir oyla ‘’Sansüre onay’’ çıktı

Yayın yasağı AYM’ye hesap şaşırttı

NURCAN GÖKDEMİR - nurcangokdemir@birgun.net 

Yolsuzlukla suçlanan AKP’li eski Bakanlarla ilgili komisyon haberlerine yayın yasağı getirilmesine ilişkin başvurusu, Anayasa Mahkemesi’nin “matematik yanlışı yaptığı’’ iddiasına yol açabilecek bir oylama ile reddedildi.
 
Anayasa Mahkemesi’nin gazeteci, milletvekili ve öğretim üyelerinin başvurularını ‘kişi bakımından yetkisizlik ve mağduriyet yok’ gerekçesiyle esasa girmeden tek oy farkıyla reddetmesine ilişkin kararının gerekçesi Resmi Gazete’de yayımlandı.
 
CHP milletvekilleri, başvurularıyla Twitter yasağının iptalini sağlayan Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.Yaman Akdeniz ve Ankara SBF İnsan Hakları Merkezi Başkanı Doç. Dr. Kerem Altıparmak, gazeteciler Adnan Keskin ile Banu Güven’in, avukatları Onurcan Keskin aracılığıyla yaptıkları başvurunun reddi ile sansür onaylandı ve böylelikle dava yolu da kapandı.
 
MAĞDUR DEĞİLİZ
AYM’nin 16 üyenin katılımıyla yaptığı toplantıda 9 üyenin oyuyla alındığı açıklanan kararın gerekçesi özetle şöyle: “Başvurucuların başvuruya konu kamu gücü işleminin kendilerini kişisel olarak ve doğrudan etkilediğini somut olarak gösteremedikleri gibi, ilgili kanun ve İçtüzük hükümleri gereği gizli olan soruşturma işlemlerinden bilgi sahibi olmalarında meşru menfaatlerinin bulunduğunu da gösteremedikleri…
 
Başvurucuların, ihlale neden olduğunu ileri sürdükleri kamu gücü işleminden kişisel olarak ve doğrudan etkilenmedikleri anlaşıldığından, başvuruların diğer kabul edilebilirlik şartları yönünden incelenmeksizin kişi yönünden yetkisizlik nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verilmesi gerekir.”
 
HESAP KARIŞTI
AYM bu kararı alırken görülmemiş bir uygulamaya imza attı. Bazı üyeler başvuruda bulunan gazeteci Adnan Keskin’i CHP Milletvekili zannederek işlem yaptı. AYM üyeleri arasında başvurucular arasında iki ayrı gazeteci olduğunu fark eden ve sadece bu gazetecilerin başvurularının kabul edilmesi gerektiği yönünde oy kullanan iki üye çıktı. Celal Mümtaz Akıncı ve Muammer Topal, gazetecilerin sansüre karşı dava açma hakları olduğunu savundu. Bunu fark etmeyenler yüzünden ret kararına karşı çıkan üye sayısının, davanın reddini sağlayanlardan fazla olduğu anlaşılmadı. Gerekçeli karardaki karşı oy yazıları hesaplandığında Kılıç’la birlikte ret kararına farklı gerekçeler ileri sürmekle birlikte itiraz eden üyesi sayısı gazeteciler yönünden 7’ye karşı 9, öğretim üyeleri yönünden ise 8’e 8 oldu.
 
BAŞKAN TARTIŞMASI
Mahkemenin sansürü onaylayan bu kararına 10 Şubat’ta AYM Başkanlığı’na seçilen Zühtü Arslan da katıldı. Haşim Kılıç ise ‘Yayın yasağı hak ihlaline neden olur, basın ve ifade özgürlüğü önemlidir, başvuru esastan incelenmelidir’ görüşünü savunarak başvurunun esastan ele alınmasını istedi.