Herkes yayıncılık yapabilir. Evde yapabileceğiniz, az masraflı bir hobi arayışınız varsa bu bilgiler size yol gösterecektir. Yeter ki siz yolunuzu seçin...

Yayıncı olmak isteyenler 1 adım öne çıksın

Timur Akkurt timur@teknosafari.com @timurakkurt

Yayıncılık her zaman zor meslekti. Eskiden bunun sebebi teknik ekipmanların, yatırımların yüksek maliyetli olmasıydı. Şimdi teknik yatırım kısmı o kadar yüksek maliyetlerde değil ancak yayıncılığın önünde farklı zorluklar olduğu için zor bir meslek. Her konuda değil tabi ki. Ürettiğiniz içeriğe paralel olarak zorluk derecesi artıyor ya da azalıyor. Özellikle Türkiye’de muhalif siyasi içerikler üretiyorsanız konvansiyonel yayınların içinde olmanız imkânsız. Bunun en güzel örneği Ruşen Çakır. Ruşen Abi gibi tecrübeli bir haberci maalesef hiçbir gazete, dergi, televizyon kanalında içerik üretemez hale gelmesi bence Türkiye’de çok güzel bir gelişmeye öncülük etti. Medyaskop TV’nin kurulmasına ve düzenli yayınlara geçmesine sebep oldu. Aslında bilmeden dünya ile aynı anda dijital içerik üreticiliği konusunda neredeyse eşzamanlı yayına başladı. Dünyada daha eskiler elbette vardı ama çok büyük yol katetmiş değillerdi. Keza Ünsan Ünlü tamamen bireysel yayıncı olarak her sabah kamerasının karşısına geçerek gündemi değerlendirmeye başladı. Ruşen Abi’nin bu öncülüğü sektörde işsiz kalmak zorunda kalan diğer gazetecileri de bu platforma çekti. Sonuç olarak bir şekilde gazetecilik yapmaya ellerinden geldiğince devam ediyorlar. 4 gazete, 3 TV istasyonunun aynı binadan yayın yaptığını düşünecek olursak farklı sesleri duymak için kafayı kaldırmak, araştırmacı olmak gerekiyor.

Burada yayıncılık işine biraz daha farklı bakmak istiyorum.

Herkes yayıncılık yapabilir. Evde yapabileceğiniz, az masraflı bir hobi arayışınız varsa mesela yazının buradan sonraki kısmı eminim çok ilginizi çekecek. Bilenleriniz vardır, dijital dünya için yoğun bir şekilde içerik üreten bir yayıncıyım. Ağırlıklı içerik konum teknoloji. Bunun yanında hayatımın akışına uygun bazı içerikleri de elimden geldiğince paylaşıyorum. Bazen maça gittiğimde video çekip yayınlıyorum, bazen bir geziye gittiğimde gördüklerimi kendi bakış açım ile sizlere aktarıyorum. Bu örnekleri vermemin sebebi empati yaratmak.

Hangi platform ve tarz size uygun?

Nasıl yayın yapmak istiyoruz?Video, görsel bir şeyler istemiyorum diyorsanız Podcast tam size göre. Podcast ses kayıtlarının yayınlanmasına deniyor. Bu kaydı ister podcast için kurulmuş özel platformalara yüklüyorsunuz ister YouTtube’a ses kaydı olarak. Konunuzu seçtikten sonra ders çalışma vakti gelmiş demektir. Örneğin hobi üzerine Podcast’ler hazırlayacaksınız. Konularınızı listeleyin. O konular ile ilgili kimlerle konuşabilirsiniz onları çıkartın. Bilemiyorum ama ben yazarken keyiflendim, umarım sizde de aynı etki oluyordur. Neyse devam edelim, yakın çevreniz, içerikleri üretirken en rahat destek alacağınız kaynağınız bunu unutmayın. Onlarla röportaj yapabilirsiniz, hobisi ile ilgili bir podcast hazırlıyorsanız yayında konuğunuz olabilir vs. Diyelim ki balıkçılık ile ilgili bir bölüm yayınlayacaksınız, bu alanda olta malzemesi satanlar, sahilde balık tutanlar, evde balıkseverler sizin ilk görüşlerine danışacaklarınız. Malzeme satanlardan fiyat bilgileri, tutanlardan ürün tercihlerini hangi kriterlere göre yapıyorlar, memnun oldukları marka model bilgileri, evdekilere en sevdikleri balıkları sorabilirsiniz. Üstelik bunları yaparken cep telefonunuzla ses kaydı alarak podcastinizi daha da renkli hale getirebilirsiniz.

Hangi ekipmanlar

Şimdi pek çoğunuz güzel söylüyorsun da biz bunları hangi ekipmanla yapacağız, her şey ateş pahası! İlk başta abartmaya hiç gerek yok.
Cep telefonunuz bu konuda her türlü ihtiyacınızı karşılayacaktır. İşi biraz büyütmek isterseniz 100-200 TL arasında bir yatırımla harici bir mikrofon edinebilirsiniz. Öncelikli olarak kendinizi görmeniz adına bu tür bir yatırıma girmenizi önermem. Bu ses kayıtlarını cep telefonunuzda montajlayabilirsiniz.

Video hazırlayacağım

Burada uzun uzun maalesef yazamıyorum ama www.teknosafari.com adresine bu yazımın uzun versiyonunu en kısa zamanda koyacağım. Ayrıca YouTube kanalıma burada yazdıklarımı uygulamalı olarak anlattığım bir video ile sizlerle paylaşacağım. Kullanılacak ürünlerin marka, model, fiyat bilgilerini, hangi yazılımları kullandığımı, hangi platformlar üzerinden içerikleri paylaşabileceğinizi anlatacağım.

Aptal kutusu televizyonun esiri olacağınıza kendi ilgi alanınızda yayıncı olup kitlelere ulaşabilirsiniz. Kitlelere ulaşmasanız bile aile içi yayıncı bile olabilirsiniz. Ben ilk yayıncılık deneyimimi 14 yaşımda Karaköy Selanik Pasajı’ndan aldığım televizyon vericisi ile mahalleme yayın yaparak yaşamıştım. Geleceğimi belki o yaşta yaptığım bu deneyim şekillendirdi. İster yazılı, ister video, ister ses olarak içerik üretmek mümkün. Yeterki isteyin. Zaman alternatif yayıncılık zamanı!