Bu yıl kapılarını 37’nci kez açan İstanbul Kitap Fuarı’na katılan yayınevleri, fuara katılımın bu yıl geçen yıllara göre daha düşük olduğunu ama yine de durumdan memnun olduklarını söyledi

Yayınevleri, geçmişe göre düşük katılıma rağmen fuardan memnun

DERYA AYDOĞAN

İstanbul Kitap Fuarı’nın ilk gününün sonunda yayınevleri ve okurlarla konuştuk. Okurlar kitap fiyatlarını yüksek bulmadıklarını ancak alım güçlerinin her yıl daha da azaldığını söylerken, yayınevleri kitaplara zam yapmadıklarını, fuarda yaptıkları indirim oranlarını önceki yıllara göre düşürdüklerini söylediler.

Aycan Kurt (İmge Yayınları): Biraz daha yoğun geçmesini bekliyordum ama biraz düşük görünüyor sonuç. Fuara üç yıldır geliyorum, yıldan yıla katılım düşüyor gibi bir gözlemim var. Bence katılımcı sayısı azalıyor. Belki yanlış bir gözlem ama öyle görüyorum. Kağıdın zamlanması fiyatları ikiye katladı. Bu artış kitapların pek çoğuna yansıdı. Satış oranı parekende de düştü. Buradaki ilk günümüz, çok iyi görünmedi. Kampanya kitaplarımız var, bunlarda yüzde 70 civarında indirimlerimiz var. Onun dışında diğer kitaplarda da yüzde 35 -40 oranında indirim yaptık.

Sorunlar ortaklaşırsa çözümler de ortaklaşır

İlbay Kahraman (Ayrıntı Yayınları): Krizler hiç bitmez. Fuarların iyi tarafı yayıncılarla bir araya gelip sorunlarımızı ortaklaştırmaya çalışıyoruz. Eğer sorunlar ortaklaşırsa çözümler de ortaklaşır diye düşünüyoruz. Öyle iyi yanı var. Şu an fuar çok da parlak bir durum değil. Seyirci çok ama alan yok. Sadece gezmek için gelenler de haklı. Öğrenciyi düşünün 350 lira kredi alıyor ve bununla tüm hayatını sürdürecek. Buraya gelip iki kitap alacak 80 liraya... Gerçekten zor. Paradoksal bir durum ama ne yapalım biz de bu işi böyle yapmak zorundayız. Aslında kitap fiyatları, özellikle Türkiye’de hiç pahalı değil. Bunun yarısı dağıtıma gidiyor. Kalan tüm masrafları biz geriye kalan yarısıyla yapmak zorundayız. Bunu okuyucu bilmez ama okuyucuya hak veriyorum.

Emir Cansevgisi (Say Yayınları): İlk gün baya yoğun geçmekte. Yaklaşık 500 yayınevi var, yarım milyon okuru bekliyoruz. Her şey güzel olacak, şu anlık problem yok. Geçmiş senelerde yüzde 40’lara 50’lilere varan iskonto oranları vardı. Şu an gördüğünüz gibi yüzde 30’larda. Etiket fiyatlarına zam yapamıyoruz. Çünkü zam yapınca müşteri kaçıyor. Kaçtığı için iskontoları düşürmek zorunda kalıyoruz. Biz de indirim oranlarımızda değişiklik yapmayı seçtik. Say Yayınları olarak ayrı bir kitleye hitap ettiğimiz için müşterilerimiz kapıdan girip direkt standımızı bulduğu için satmakta ve okur konusunda sıkıntımız yok.

Sabahattin Göksu (Metis Yayınları): Aslında güzel başladı. Geçen yıla oranla bir nebze daha sakin fuar ama bekleyen, beklenti içinde olan ilk gün gelen okur belli bir kitle oluşturuyor. Gayet iyi başladı, memnunuz. Fuar öncesi kitaplarımıza bir zam yansıtmadık. Haziran sonunda zam yapmıştık. Fuar öncesi zam yapmak kişisel olarak doğru ve ahlaki gelmiyor. Zaten burada bir indirim yapıyoruz ve her yıl uyguladığımız indirimi uyguluyoruz. Nihayetinde her şeyin fiyatı arttı. Bu işleri takip eden bilinçli okur bunun farkında, takip ediyor o nedenle şikâyet etmiyorlar. Bu sene daha çok kitap satılır mı şu an da bilmek zor. Fuarın sonunda göreceğiz. İlk gün ve heyecanıyla İyi geçeceğini düşünüyorum. Fuarın her yıl bir takipçi kitlesi var ve okuyucu mümkün olduğunca buraya gelip ilgi göstermeye çalışıyor.

Öykü Özçinik (Sel Yayınları): Açıkçası başlamadan önce bizim de birtakım kaygılarımız vardı. Malum sebeplerden dolayı okurların gelmekten imtina edeceklerini düşünüyorduk. İlk gün gördüğümüz tablo bize bunun tersi bir fuar geçireceğimizi gösteriyor. Umarım yanılmayız. Kriz bir yandan, insanların bütçelerini zorlayan hayatları ile ilgili başka tasarruflara zorlayan bir şey olmakla beraber, bir yandan da kitabın bir avantaj olarak karşımıza çıktığı bir dönem aslında. Çünkü zor zamanlarda insanlar 20-30 liraya bir ürün alıp bununla bir hafta geçirmeyi mantıklı bulabiliyor. Ekonomik krizde kitap ve yayıncılık sektörü bir sıçrama yaptı ama bizde böyle bir şeyden bahsedemiyoruz maalesef çünkü kağıtla ilgili ve hammadde girdilerle ilgili kitaba yönelik talep olduğunu ve bunun olumlu anlamda olduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizde kitap fiyatları yurtdışı ile kıyasladığımız zaman gerçekten düşük. Kendi yayınevimin adına rahatlıkla şunu söyleyebilirim, gerçekten çok alt sınırda tutuyorduk. Dolayısıyla zammı fiyatlarımız okuru zorlamadı. Bize gelen geri dönüşler bu yönde. Biz de hiçbir şekilde okurlarımızı zorlamak istemiyoruz.