Yaylaköy halkı köyünü terk etmeye zorlanamaz

AYCAN KARADAĞ

izmir Karaburun Kent Konseyi ve Karaburun Yurttaş Davacılar grubu, Yaylaköy’ün afet bölgesi ilan edilmesine tepki göstererek halkın köyünü, evlerini, yaşam alanlarını ve atalarının mezarlarını terk etmeye zorlanamayacağını belirtti. Ayrıca, Yaylaköy Mahallesi’nde 50 türbin ile faaliyetini sürdüren ve 37 türbin daha dikilmesi için talepte bulunan Lodos Elektrik Üretim Anonim Şirketi için verilen ‘ÇED olumlu’ kararının iptali için hukuk süreci başlatıldı.

Yaşanan gelişmelerin ardından Karaburun Kent Konseyi ile Karaburun Yurttaş Davacıları grubu, İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması gerçekleştirerek tepkilerini dile getirdi.

Karaburun Kent Konseyi Sekreteri Çiğdem Akçura, “Biz Karaburun’da yaşayan yurttaşlar olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan, doğaya karşı hoyratça tahrip edici davranışlarda bulunanları cesaretlendirici etki yapacak ÇED sürecinin sonlandırılmasını ve Karaburun Yarımadası-Ildırı Körfezi Yönetim planının hazırlanması sürecini başlatarak, doğal değerlerin tahribatını önlemek üzere gerekli rezerv alanları, hassas alanlar ve yarı hassas alanların saptanması sonuçlanıncaya kadar, yarımadada hiçbir yatırıma izin vermemesini istiyoruz” dedi.

Akçura, “Bu yapılmadığı takdirde, Karaburun Yarımadası ve Ildırı Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesinde, korunmaya değer ve tahrip edilmemiş bir şey kalmayacağı kuşkusunu kuvvetle duyuyoruz. Yaylaköy halkı, yüzyıllardır yaşadığı köyünü, evlerini, yaşam alanlarını ve atalarının mezarlarını, hiçbir bilimsel geçerliği olmayan kararlarla terk etmeye zorlanamaz. Yaylaköy’de hatalı afet bölgesi ilanı kararını kaldırın” diye konuştu.