Karadeniz yaylalarının birleştirilerek turizme açılması projesine çevrecilerden ve örgütlerinden tepki geldi

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın Ordu - Artvin arasındaki Karadeniz yaylaları-' nı birleştirerek yayla turizmi süresini uzatmaya yönelik projesine çevre örgütleri tepki gösterdi. Projenin hayata geçirilmesi halinde yaylalardaki doğal dokunun ciddi anlamda zarar göreceğini savunan çevreciler, yayla turizminin çevre tahribatına yol açmadan geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Bir "vizyon" projesi olarak geliştirildiği iddia edilen ve Ordu'dan başlayarak Giresun, Trabzon, Gümüşhane'nin kuzeyi, Rize ve Artvin arasındaki yaylaların birleştirilmesini kapsayan proje, arka planında yaylaların talanını getirdiği iddiasıyla çevrecilerin tepkisini çekti. Projeyi eleştiren Doğa Derneği Projeler Koordinatörü Yıldıray Lise, "Türkiye'de plan ve projeler ilk başta ekonomik getirinin artırılmasını hedefliyor ama uygulanacak projelerin tüm paydaşların ihtiyaçlarını ne kadar karşıladığı ve de sürdürülebilir kalkınma sürecinin ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarını eşit ölçüde ele alıp almadığı konusu hep ihmal ediliyor" dedi.

'AYDER YAYLASI GİBİ OLMASIN'
Bölgenin en tanınan yaylası olan Ayder yaylası örneğine dikkati çeken Doğa Derneği Projeler Koordinatörü Lise, gerçekleştirilmesi planlanan tüm projelerde çarpık yapılaşma, geleneksel mimariden ziyade betonlaşma, çevresel tahribat ve gelirin yöre halkına yansımaması sorunlarının yaşandığını belirtti. "Bölgeye doğal güzellikleri için gelen turistler de çevresel kalitenin giderek azaldığını belirtiyorlar. Özellikle yaylalara stabilize yol götürme çalışmaları kısa vadede insanların yaylalara ulaşmasını kolaylaştırırken uzun vadede olumsuz çevresel ve sosyal etkiler doğurmaktadır" diyen Lise, bölgenin bakir doğasını görmeye, kamp ve yürüyüş yapmaya gelen turistlerin yolların getirdiği olumsuz etkilerden dolayı uzun dönemde tercihlerini başka bölgelere yöneltiğini ve bunun da yayla turizmini baltaladığını söyledi.

GREENPEACE TEPKİLİ
Türkiye'nin yaylalar yönünden çok zengin bir ülke olduğunu belirten Greenpeace Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dök-mecibaşı, "Proje her ne kadar bir çeşit ekoturizm projesi gibi gözükse de yayla yollarının birleştirilmesi muhtemelen bir yol calis-masi demek olacak. Bu da çok büyük ihtimalle yine doğal yapı üzerinde oynamak, hatta tahrip etmek anlamına gelecek" dedi. Karadeniz yaylalarının tamamen vahşi doğallığı nedeniyle tercih edildiğini ve bölgenin çekiciliğinin de bu noktada olduğunu vurgulayan Dökmecibaşı, "Orada yapay yollar açmak bu tercihleri olumsuz etkileyecektir ve Karadeniz sportif amaçla gelen turistlerin tercihi olmaktan çıkacaktır" diye kaydetti. SEMİN SEZERER