19 milyon öğrenci yaz tatiline girdi ancak ekonomik kriz pek çok kişinin tatil hayalini suya düşürdü. Çocukların aktivite yapacağı ücretsiz alanlar kısıtlı. Aileler, yetkililere çağrı yaparak "Çocuklarımızı tarikatlara teslim etmeyeceğiz. Kaliteli yaz okulları şart. Yerel yöneticiler de harekete geçmeli” dedi.

Yaz okulu yetersiz, olanlar da pahalı
2022-2023 yılı sona erdi, 19 milyon öğrenci karne aldı.

İlayda KAYA

Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim okullarındaki yaklaşık 19 milyon öğrenci dün karne aldı ve yaz tatile girdi. Ekonomik kriz, artan hayat pahalılığı, kısıtlı imkânlar tatil yapmayı zorlaştırırken, belediyelerin ve bakanlığın yaz okulu programlarının yetersizliği çocukları yaz tatilinde eve hapsedecek. Bunu fırsat bilen gerici kuşatma, tarikat ve cemaatler çocuklara yönelik ‘eğitim’ adı altında yaptığı çalışmaları hızlandırırken, aileler yerel yönetimlere ve yetkililere çağrı yaptı: "Çocuklarımızı tarikat ve cemaatlerin eline bırakmayacağız. MEB yaz için kaliteli eğitimler sunabilir ama isteği doğrultusunda sunmuyor. Biz çocuklarımızın kaliteli eğitimler görmesini istiyoruz.” 

YOĞUN KUŞATMA

2022-2023 eğitim-öğretim yılının son ders zili dün çaldı ve milyonlarca öğrenci bununla birlikte tatil hayalleri yapmaya başladı. Ancak ekonomik kriz buna engel. Bu durumu fırsat bilen tarikatlar ve cemaatlar öğrencileri kıskaca aldı. Son olarak bir Kuran kursunda eğitim gören 12 yaşındaki çocuğun intiharının gündeme gelmesi aileleri de endişeye sürükledi. Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Genel Başkanı Ömer Yılmaz, BirGün’e yaptığı açıklamada çocukların cemaat ve tarikat yapılanmalarının yoğun kuşatması altında olduğunu söyledi. Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) gibi yapılanmalara dikkat çeken Yılmaz, şöyle devam etti: "Cemaatler, diyanet kuruluşları, TÜGVA ve benzeri yapılar çocukların üzerine yoğunlaşmış durumda. Daha 2 gün önce zorla ‘eğitim’ gören 12 yaşındaki bir çocuk intihar etti. Bu tür yapıların yapmış olduğu yaz eğitimi, etkinlikleri çok sakıncalı buluyoruz. Eğitim adı altında yapılanları doğru bulmuyoruz. Muhafazakâr kesimin gönderdiğini ve çocukların sonra yaşadıkları herkes biliyor. Çocukların kendilerini bulabilecekleri, eğlenebilecekleri, eğitebilecekleri yerlerde olmalı.”

100 BİN TL’YE YAZ OKULU 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) bu konuda yetersiz kaldığını söyleyen Yılmaz, “Çocuklar belli bir yapıların, kurumların değil, kendilerini geliştirebilecekleri yerlerde olmalı. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, belediyeler sık sık etkinlikler yapmalı ve ücretsiz olmalı. Sportif faaliyetler olmalı, eğitimi desteklenmeli. Belli bir anlayışa bağlı derneklerin, tarikatların, cemaatlerin, kurumların eğitimleri pedagojik açıdan da çocuklar için sorunludur. Belediyeler açıklarını kapatmalı, çalışmalarını arttırmalı. Özellikle MEB, yazın bu talebi karşılayacak çalışmalar yapmıyor. Tercihen yapmıyorlar, keşke yapsalar. Yapmadıkları için çeşitli yapılar devreye girerek ideolojik propaganda uygulayarak, güzellemelerde bulunarak çocukları etkilemeye çalışıyorlar. Biz çocukların sağlıklı olmalarından yanayız” değerlendirmesini yaptı. 

Ekonomik krize de dikkat çeken Ömer Yılmaz, “Bu ekonomik krizde çocuklar için alternatifleri yoksa çocuklar için en sağlıklısı köylerine gitmeleri. Akrabalarıyla yaşıtlarıyla olmaları. Özellikle kamu kurumunda çalışan velilerin yaz okullarının giderlerini karşılaması çok zor. Yaz kursları 50-100 bine kadar çıkıyor. Veliler bu yoksulluk içerisinde bir de yaz okulunu karşılayamaz. Yaz okulları ücretsiz olmalı ve her öğrenci ulaşabilmeli” diye konuştu.

***

DESTEK YOK

6 Şubat'ta Maraş merkezli medana gelen ve 11 kenti vuran depremlerin olduğu kentlerdeki öğrenciler de dün karnelerini aldı. Malatya’da yaşayan bir yurttaş, depremlerin ardından çocukların okullara dönmesinin bile büyük bir sorun olduğunu söyledi. Çocukların adaptasyon sorunu yaşadığını söyleyen ve ismini vermek istemeyen bir yurttaş, 12 yaşındaki kızının yazın gidebileceği etkinlik olmadığını kaydetti. Ekonomik kriz nedeniyle tatile çıkamayacaklarını anlatan baba “Depremden sonra çocukların psikolojileri için bile yeterli bir çalışma olmadı. Çocuklar zar zor okullara döndü ama şimdi tatil dönemi. Çocuğumun kaliteli yaz okullarına giderek eğitim almasını isterdim ama gönderme lüksümüz yok. Belediyenin çalışmaları da çok zayıf. Mecburen akrabaların yanına götüreceğiz” dedi.