HDP milletvekili Meral Danış Beştaş, gazeteci-yazar Seray Şahiner’in gözlatına alınmasını meclis gündemine taşıdı.

Yazar Seray Şahiner’in gözaltına alınması Meclis'e taşındı

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, gözaltına alınan gazeteci-yazar Seray Şahiner’in durumunu meclis gündemine taşıdı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde, “Hiçbir kaçma şüphesi olmayan Şahiner’in gözaltına alınmasında gözetilen kamu yararı nedir? Bilhassa cumhurbaşkanına hakaret iddiasına dayalı suçlar için özel bir prosedür mü uygulamadadır?” diye sordu.

Seray Şahiner, BirGün gazetesinde yayımlanan "Buraları eskiden hep düz liseydi" başlıklı yazısında Bilal Erdoğan'a "üstün zekalı" demesi gerekçesiyle açılan hakaret davası sonucunda para cezasına çaptırıldı. Ancak, bu karar kendisine tebliğ edilmeden ‘yakalama kararaı’ çıkarıldı. Bursa’da kaldığı otel odasında sabaha karşı yedek anahtarla habersizce odaya giren erkek polislerce gözlatına alındı. Cezasını gözaltına alındığı sırada öğrenen Şahiner, para cezasını ödeyince serbest bırakıldı.
Meral Danış Beştaş da Şahiner’in gözaltına alınmasının hukuksuz olduğunu söyleyerek, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a şu soruları sordu:

* Gazeteci Seray Şahiner’in hakaret suçundan yargılanması neticesinde para cezasına hükmedilmiş olup ceza tebliğ edilmeksizin “yakalama kararı” çıkarılmasının anlamı nedir?

*Kolluk görevlilerinin kişilerin mahremiyetine tecavüz hakkı var mıdır? Kolluk görevlilerinin gazeteciyi sabah karşı üstelik konusu “hakaret suçu” olan bir olaydan ötürü mahremiyetine açıkça tecavüz eder biçimde otelin yedek anahtarını temin etmek suretiyle gözaltı işlemi tesis etmesinin sebebi nedir?

*Kolluk görevlilerinin yasaları ve temel insan haklarını hiçe sayan bu tavrının temel nedeni Şahiner hakkındaki “yakalama kararına” konu davanın cumhurbaşkanının oğlu ile ilgisi olması mıdır?

*Hiçbir kaçma şüphesi olmayan hatta aleyhine cezaya hükmedildiğinden dahi haberi olmayan Şahiner’in sabah olması beklenmeksizin derhal gözaltına alınmasında gözetilen kamu yararı nedir?

*Daha evvel de Bursa ilinde Uludağ Üniversitesi öğrencisinin derste iken sosyal medya paylaşımı gerekçe edilerek gözaltına alındığı örneğinden hareketle kolluk görevlilerine muhalifleri her koşulda gözaltına alabilecekleri yönünde verilmiş bir talimat mı vardır?

* Bilhassa cumhurbaşkanına hakaret iddiasına dayalı suçlar için özel bir prosedür mü uygulamadadır?

* İlgili kolluk görevlileri hakkında bir soruşturma başlatılması ve cezai yaptırım uygulanması gündeminizde olacak mıdır?