Edebiyatçılar Kobane’ye destek ve insanlık koridoru açılması için sınıra gidiyor. Geçen cuma günü “Kobane için 1 cümle” çağrısıyla buluşan ve hükümete “İnsanlık koridorunu aç” diye seslenen edebiyatçılar 25 Ekim’de sınıra gitmek için hazırlanıyor

Yazarlar Kobane için nöbet tutacak!

ZEYNEP KURAY

zeynokuray@hotmail.com


İŞID'in kuşatmasına karşı 37 gündür direnen Kobane için yazarlar sınırda nöbet tutacak. Murathan Mungan, Vivet Kanatti ve Sema Kaygusuz'un da aralarında bulunduğu yazarlar halklar arasında çizilen sahte sınırları aşmak için simgesel bir insanlık koridoru oluşturacak.

25 Ekim günü Suruç’ta olmaya hazırlanan yazarların sınırda nöbet tutma fikri ise Yazar Aslı Erdoğan'a ait. “Komşum öldürüldüğünde ben bunu görmezden gelirsem  bu cinayetin suç ortağı olurum” diyen yazar Erdoğan “Sınıra gidip orada durmak bile ben suç ortağı olmak istemiyorum demektir” şeklinde konuştu.

Yazar Aslı Erdoğan’ın “SOS KOBANE” başlığıyla 10 gün önce  Avrupalı ve Türkiyeli yazarlara  yaptığı sınırda nöbet tutma çağırısı yankı buldu. Kobane’ye koridorun açılması için imza veren yazarlar şimdi de sınırda nöbet tutmaya gidiyor. “IŞİD Kobane ile hepimizi kuşattı” diyen Erdoğan, geç de olsa yazarların  böyle bir karar almasının önemli  olduğunu belirtti.

“Yan yana durmayı beceremezsek  bu çemberi kıramayız” diyen Erdoğan Kobane ile buluşmak için yüzlerce insanın  Mürşitpınar sınırındaki  telleri aştığı haberini aldığında çok etkilendiğini, yazarlara e-mail atarak sınıra gitme çağrısında bulunduğunu söyledi.

 


Çağrıya en çok Avrupa’daki yazarların destek verdiğini belirten Erdoğan, çağrı sonrası Fransız ve İngiltere PEN‘den birçok yazarın ve İzlanda Milletvekilli Birgitta Jonsdottir’in kendisiyle iletişime geçtiğini söyledi. Erdoğan, tutacakları nöbetin aynı zamanda devletin tekrar sahneye koymak istenilen, Kürt-Türk, Alevi-Sünni, Laik-İslam çatışmasına da dur demenin bir yolu olacağını vurguladı.  

HAYAT SENİ ANLAMLANDIRIR
Koridorun fiili olarak açılmasının savaş gerçeğini değiştirmediğini vurgulayan Erdoğan, Kürtler ile Türkler arasında iyice keskinleşen bariyerleri  aşmak için esas bugün harekete geçmenin bir anlamı taşıdığını belirtti. Brezilyalı bir şarkının sözlerinden örnek veren Erdoğan, “ Sen hayatı anlamlandırmazsın hayat seni anlamlandırır” dedi.

İNSAN MEVZUYSA SINIR TANINMAZ!
Erdoğan, Cumartesi günü  yazarlar Murathan Mungan, Sema Kaygusuz, Hatice Meryem, Gaye Boralıoğlu, Ayşegül Tözenen, Vivet Kanetti, Seray Şahiner, Menekşe Toprak,  Can Öz, Işıl Özgentürk , ile İstanbul’dan Suruç’a uçacaklarını,  orada Sine Ergun,  İlkay Akkaya ve bölgeden birçok yazarıyla  buluşacaklarını aktardı. Son iki gündür sınırda fiilen bir koridorun açılmasının çok önemli bir gelişme olduğunu ancak bunun yeterli olmadığını dile getiren Erdoğan, sınırda yapacakları eylemin  aynı zamanda insanlar arasında konulan sahte  sınırlara da bir tepki anlamını taşıyacağını kaydetti.

SUSMAK CİNAYETE ORTAKLIKTIR
Kobane’yi kendi meselesi olarak görmeyenleri “Çok feci yanılıyorlar” diyerek  eleştiren Erdoğan, “Anlatılan senin hikayendir dediğimiz gün gelecek. Bunun bir acıklı örneği de Soma felaketi. Bu hükümet senin de ölümün olacak bir gün” dedi.