Kobane’ye destek için bir araya gelen yazar ve şairler, hükümete, “Soykırıma seyirci kalma derhal yaşam koridorunu aç” çağrısında bulundu. Mungan’ın “IŞİD’i destekleyen ülkenin yurttaşı olmaktan utanç duyuruyorum” cümlesi toplantıya damga vurdu

Yazarlardan ortak çağrı: Koridoru aç Türkiye!

ZEYNEP KURAY

Kobane direnişine destek vermek için Beyoğlu Cezayir Toplantı Salonu’nda ortak açıklamada bulunan edebiyatçılardan Murathan Mungan, Sema Kaygusuz ve Behçet Çelik’in konuşmacı olarak yerini aldığı toplantıda, edebiyatçılar sırayla Kobane’ye destek için birer cümle kurdu. Video gösterimle yapılan ortak açıklamanın Türkçe'sini Sanatçı Mert Fırat okurken Kürtçe'sini Vural Sönmez okudu.

"Kobane’deki olası katliamı durdurmak için, Kürt olmak şart değil” diye başlayan açıklamada, yazarlar halka “Hayat için, insanlık için, kadim kültürler için soykırıma seyirci kalma” diye seslendi. Açıklama şöyle devam etti:

“Tereddüt ettiğiniz her an ölüm kokuyor, halklar toprağından sökülüyor, kadınlar tecavüze uğruyor, çocuklar sonsuza kadar çocuk kalıyor. Kobane için dünya ayaklandı. Direnişi ezme, dostluğu horlama, kötülüğü kışkırtma. Bütün hayatlar kutsal, barış hepimizin hakkıdır. Irk, din, dil, cinsiyet farklarını dağlayarak, toplumu yaralama ve koridorunu aç Türkiye. Hayat kurtarmak varken, vahşete katılma. Devlet, insanlık onurunu bizden çalmasın.”


KRAVATLI IŞİD'CİLERE İHTİYAÇ YOK
Toplantı ünlü yazar Murathan Mungan’ın açılış konuşmasıyla başladı. “Sınır ötesinde bir halk yok, o bizim halkımızdır. Kürt, Ezidi veya Sünni oldukları için değil, insan oldukları için bizim halkımız” dedi. Kobane’nin sadece bir toprak parçası, bir küçük kasaba olmadığını, bir enternasyonalizm sembolü olduğunun altını çizen ünlü yazar, “Kobane halkını sahiplenmek için enternasyonalist olmanıza gerek yok, insan olmanız yeterli” deyip Kobane direnişinin sadece Kürtlerin, Türklerin değil bir insanlık meselesi olduğunun altını çizdi.

Ulusal çıkar adı altında IŞİD ile YPG-YPJ’yi birbirine kırdırtanların yarın da sıranın kendilerine geleceğini vurgulayan Mungan “Bugün dünya barışı için çalışanların yanında başkalarının başına yıkmaya çalıştıkları bir dünya var. Eğer Kobanê’ye bir yaşam koridoru açılmazsa işte başkalarının başına yıkmaya çalıştığınız dünya kendi başınıza yıkılacak. Türkiye'de Kobane sorunu çözülmezse bütün sınırları kuşatan bu hareketlilik içinde hiç istemediğimiz resimler, durumlar ve olaylarla karşı karşıya kalınacak” uyarısında bulundu.

“Bu toprakların halkları olarak orada, burada yönetim mekanizmasında kravatlı IŞİD’cilere hiç ihtiyacımız yok” diyen Mungan, Kobane direnişinin Ortadoğu ile satranç tahtasına dönüştüren emperyalistlerin oyununun bozduğuna da dikkat çekti. Kobane yönetiminin ırk, dil, din,cinsiyet farkı gözetmeyen, Ezidi, Ermeni, kadınların, erkeklerin eşit bir biçimde söz hakkı aldığı, cephede savaştığı bir direniş hareketi olduğunu vurguladı.

AKP hükümetinin Kobane’ye dönük politikalarını eleştiren Mungan, “Bugün 49 konsolosluk görevlisini Musul’da rehin bırakan bir ülkeden değil aynı zamanda bütün dış politikasını ve itibarını rehin bırakan bir hükümetten söz ediyorum” dedi. Mungan, hükümetin kurtuluşunun Kobane'de yaşam koridoru açmaktan geçtiğini de ekledi. Mungan, Kobane‘de yaşanan katliama sessiz kalanlara da "Bu ülkede her zaman seyirciler olmuştur. 12 Mart’ta da, 12 Eylül’de de oldu. Kimi zaman zulme ve zalimlere sadece desteğimizle değil daha çok sessizliğimizle yandaş oluruz. Bunlar yaşanırken sessizliği seçenlerin vicdan ve ahlaklarını yeniden gözden geçirmesini ümit ediyorum" dedi.


UTANIYORUM!
Murathan Mungan açılışta yapğtığı konuşmasına “IŞİD’e açık destek veren bir devletin yurttaşı olmaktan ve dünyanın bildiği bir gerçeğin ülkemizde bilinmemesinden utanıyorum. Umarım bu utancımızı hafifletecek gelişmeler olur ve Kobane kendi özgürlüğüne ve biz de kendi özgürlüğümüze kavuşuruz. Dünyada hiçbir özgürlük çeşidi bir diğerinden bağımsız değildir. Sadece bir ırkın, bir dilin, bir cinsiyetin özgür olduğu yeni bir ülke bir toplum aslında özgür değildir. Özgürlük bugün kendini yeniden Kobanê de hatırlatıyor" diyerek devam etti.

***

KOBANE'YE BİRER CÜMLE
Murathan Mungan'ın konuşmasının ardından yazarlar Kobane için birer cümle kurdu:

TYS İkinci Başkanı Kamil Tekinsürek: AKP hükümeti bu insani talebi yerine getirmeli, koridoru aç.
PEN İkinci Başkanı Halil İbrahim Özcan: Kobane geçmişten bugüne direniş odağıdır. Kobane hepimizin ruhu ve canıdır.
Sezai Sarıoğlu: Madem ki başlandı, sokağın ve isyanın dili yürürlüğe girdi, cümlelerimizin bu dilden geri düşmemeli. Tarih utandırmasın, uslandırmasın, birbirimizin anahtarını kaybetmeyelim.
Menekşe Toprak: Kadim topraklarda, çocuklar ağıt değil de masallarla büyüsün diye, Kobane'ye koridoru aç.
Orhan Alkaya: Koridoru tıkama.
Gaye Boralıoğlu: Bu korkunç savaş bir an önce sonlandırılmalı.
Mehmet Sait Aydın: Direnişin savaşçılarını selamlıyorum.
Yavuz Ekinci: İnsan derdi kadar büyüktür. Kobane'de o yüzden savaşanlar çok büyükler.
Şöhret Baltaş: Kobane, Ortadoğu halklarının baharıdır. Dünyanın bütün meydanlarının umududur, kazanmalıdır.
Aslı Erdoğan: Şimdi kuşatılmış durumdayız. Bir süreliğine yan yana durmadan bu çemberi kıramayız. Kobane'ye doğru yola çıkalım.
Emrah Serbes: Kobane için açılacak koridor Türkiye'nin iç barışı ve huzuru için çok önemli. Direnişçileri selamlıyorum.
Murat Uyurkulak: Kobane kalesi düşerse, barış zor ayakta duruyorken, düşer. Koridoru aç.
Figen Şakacı: Koridorun ucunda akrabalarımız var. Koridoru aç.