Yelda Gecesi için Beyazıt’ta toplanarak protestolarda ölen yurttaşlarını anan İranlılar, Göç İdaresi’nin ‘sınır dışı’ tehditlerine maruz kaldıklarını söyledi.

Yelda Gecesi kan kırmızı
İranlılar meydana ölen eylemcilerin isminin yazdığı gemiler bıraktı. (Fotoğraf: BirGün)

Asena TUNCA

Türkiye’deki İranlılar, Yelda Gecesi için İstanbul Beyazıt Meydanı’nda bir araya geldi. İranlılar, Mahsa Amini protestolarına katıldıkları için Göç İdaresi Başkanlığı ve polis tarafından protestolara katıldıkları gerekçesiyle ‘sınır dışı edilmekle’ tehdit edildiklerini iddia etti.

Her hafta Beyazıt Meydanı’nda toplanarak İran’daki eylemlere destek veren İranlılar, yılın en uzun gecesi olarak kutlanan ve kış mevsiminin başlangıcı olarak kabul edilen Yelda Gecesi için yaptıkları eylemde molla rejimi tarafından katledilenleri ve Mahsa Amini’yi andı. “Diktatör yargılanacaksın, hazır ol”, “Kadın, yaşam, özgürlük” sloganları atan İranlılar, Amini’nin fotoğrafının olduğu ve “İdama hayır” yazan dövizler taşıdı. İranlılar, bu yıla kadar coşkuyla kutlanan ve İranlılar için ‘her karanlığın sonu aydınlığa çıkar’ anlamı taşıyan Yelda Gecesi’ni anarak İran’daki idamların son bulmasını istedi.

SINIR DIŞI TEHDİDİ

BirGün’e konuşan kadın protestocular, “Göç İdaresi üzerimizdeki baskıları artırdı. Her gün bir arkadaşımız tehdit ediliyor. Korku yaratmaya çalışıyorlar. Bunu neden yapıyorlar, anlamıyoruz. 5 kişi kadar olduğunu tahmin ettiğimiz İranlılar sınır dışı edildi. Bizler de tehdit edilmeye devam ediyoruz. Türkiye buradan gönderdiği insanları göz göre göre ölüme yolluyor. Sınır dışı edilenler tutuklanıyor ve hayatları tehlikeye atılıyor” dedi.

NAR DEĞİL KAN KIRMIZISI

BirGün’e Yelda Gecesi’nin hikâyesini anlatan İranlı yazar ve aktivist Sepideh Darvishi, “Binlerce yıldır bu geceyi kutlarız. Bugün, ‘gece ne kadar ve karanlık olsa da gün doğar’ mesajı taşıyor. İranlıların normalde coşkuyla kutladığı bir gün Yelda. Ancak, bu yıl en güzel çocuklarımız hapiste. En güzel çocuklarımız toprağın altında. Bizim Yelda rengimiz kırmızı. O yüzden buraya nar ve kırmızı çiçekler bıraktık. Bu yıl kırmızımız maalesef nar değil, İran’ı kırmızı yapan, Mollaların ellerinden damlayan kan” ifadelerini kullandı.

Ailesi İran’da olan bir protestocu ise şunları söyledi: “Eskiden Yelda Gecelerini düğün gibi, bayram gibi kutlardık. Aile büyükleriyle bir araya gelirdik. Bu yıl İstanbul’da ve İran’da sadece yasımızı paylaşıyoruz. Ailem de herhangi bir hazırlık yapmamış. Geçen seneki İran kıpkırmızı iken bu sene İran maalesef kapkara.”