Yemeksepeti’nin Manisa deposunda Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS), üye 4 işçinin farklı nedenlerden işten çıkartılmasına tepki göstermek için eylem düzenledi. Ayrıca Yemeksepeti işçileri, İzmir’de de sefalet ücretine karşı insanca yaşanacak bir ücret talep etti.

Yemeksepeti’ndeki işten çıkartmalara tepki: Atılan işçiler geri alınsın

Aycan KARADAĞ

Yemeksepeti’nin Manisa deposunda Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS), 4 üye işçinin farklı nedenlerden işten çıkartılmasına tepki göstermek için eylem düzelendi. Geçtiğimiz aylarda 3 işçi sürüş güvenliğinin tehlikeye atıldığı iddiasıyla önceki aylarda işten çıkarılmıştı. Son olarak geçen hafta bir işçi daha performans düşüklüğü gerekçe gösterilerek işten çıkartıldı.

Sendika tarafından yapılan açıklamada, işçilerin geri alınması çağrısında bulunuldu. Açıklamada, “Üyemiz işçilerin, uygulanan baskı ve yıldırma politikalarına boyun eğmeyip kararlı duruş sergilemeleri üzerine, Manisa depodan; daha önce Kemal Oğuz, Yakup Der ile Ömer Dizemen, kısa bir süre önce de Mertcan Arabacı isimli üyelerimiz sudan sebepler ileri sürülerek işten çıkarıldı. Karlarına kar katarak servetini katlayan işveren, kelle koltukta çalışan işçilere 20 yılı ücretini asgari ücret seviyesinde açıklamış, böylece çalışanlarla bir kez daha alay etmekte sakınca görmemiştir” denildi.

SENDİKA HAKKINA SAYGILI OLUN

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Sefalet ücreti dayatılmasına karşı Türkiye genelinde işçiler meşru direnme haklan kullanmak üzere kontak kapamış ve çalışmayı durdurmuştur. Sendikamızın öncülüğünde İstanbul'da bulunan Genel Müdürlük binası başta olmak üzere bölge müdürlükleri ile depolar önünde basın açıklamaları yapılarak, insanca bir yaşam için gerekli düzeyde ücret ve sendikal hakka saygı taleplerini haykırmışlardır. Yemek Sepeti işverenini bir kez daha uyarıyoruz; sendikamızın, çoğunluğu sağladığına ilişkin bakanlık tespit kararına yaptığınız itirazı geri çekin. İşçilerin anayasal hakkı olan sendika hakkına saygılı olun. Düşük ücrete, esnaf kurye dayatmalarına son verin. Aksi halde dün gerçekleştirdiğimiz demokratik tepkiyi daha da yükseltmekte kararlı olduğumuzu bir kez daha ilan ediyoruz; Atılan işçiler geri alınsın.”

yemeksepeti-ndeki-isten-cikartmalara-tepki-atilan-isciler-geri-alinsin-975836-1.

İZMİR’DE DİRENİŞ SÜRÜYOR

Öte yandan Yemeksepeti işçileri, sefalet ücretine karşı insanca yaşanacak bir ücret talep için 2 gündür eylemlerini sürdürüyor. Alsancak depo önünde bir araya gelen işçiler, Alsancak’tan konvoy yaparak Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda bir açıklama gerçekleştirdi. İşçiler, başta geçinebilecek bir ücret olmak üzere haklarını talep ediyor. İşçiler adına konuşan Fırat Kara, “Sonuna kadar direneceğiz. Hepimiz işçiyiz emekçiyiz. Amacımız olayı başka yerlere çekmek değil. Bizim amacımız maaşlara hakkımız olanı almak” dedi.

“Bir nebzede olsa da rahat yaşayabileceğimiz bir ücret talep ediyoruz” diyerek sözlerine devam eden Kara, “Bizler sizinle konuşmak istiyoruz. Çok büyük taleplerimiz yok. Ailelerimizden helallik alıp evlerimizden çıkıyoruz. Biz sizlerden biriyiz dışarıdan biri değiliz. Bizim gibi bir aileye bu yakışmıyor” diye konuştu. İşçi Ömer Yavuz ise, “Bizler kelle koltukta gitmek istemiyoruz. Bizler maaşımıza zam istiyoruz. Bizlere 106 TL fazladan verip, bizleri zor duruma sürüklemesinler. Sadece bizlerin sesimizi duyun” ifadelerini kullandı.

yemeksepeti-ndeki-isten-cikartmalara-tepki-atilan-isciler-geri-alinsin-975837-1.