Yemeksepeti’ne kurye kuşatması
Yemeksepeti’nin İstanbul’daki genel merkezi önünde yüzlerce kurye bir araya geldi. İşçiler “5 bin 500 lira net ücret, iş güvencesi isteriz” derken, siyasi parti, emek örgütü ve STK temsilcileri de işçilere destek verdi.
Nisa KÜÇÜK
Ağır çalışma koşullarına, ücret düşüklüğüne ve sendikal hakların gasp edilmesine karşı Yemeksepeti işçilerinin direnişi katlanarak büyüyor. Yemeksepeti işçileri İstanbul’da firmanın genel merkezi önünde emek dostları ve siyasi partilerin de katılımıyla kitlesel eylem düzenlerken talepler bir kez daha dile getirildi.
Kuryelerin İstanbul Şişli’de firmanın genel merkezi önünde yaptığı eyleme yüzlerce kurye katıldı. Açıklama yapan işçiler bir kez daha 5 bin 500 net ücret, iş güvencesi ve sendikal haklara saygı taleplerini dile getirdi.
Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu eylem alanında yaptığı açıklamada, şarkıcı Hadise'nin Yemeksepeti sponsorluğunda gerçekleştireceği konseri iptal ettiğini duyurdu. Hem ülke içinde hem de uluslararası ölçekte destek mesajları aldıklarını söyleyen Küçükosmanoğlu, "Hepimiz insanca yaşayacak ücret, adalet için mücadele ediyoruz mutlaka kazanacağız" dedi.
Eyleme katılan Yemeksepeti İşçi Komitesi de sosyal medya hesabından açıklama yaparak, Yemeksepeti’nde örgütlenerek Çalışma Bakanlığı’ndan çoğunluk belgesi alan Tüm Taşımacılar Sendikası’nın (TÜMTİS) çoğunluk belgesine işveren tarafından yapılan itirazın derhal geri çekilmesini istedi.
Eyleme SOL Parti, Turizm Eğlence ve Hizmet İşçileri Sendikası (TEHİS), HDP Milletvekilileri Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu, CHP temsilcileri, Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, HKP ve TKP üyelerinin yanı sıra birçok siyasi parti ve demokratik kitle örgütü destek verdi.
DOKTOR İŞİ BIRAK DEDİ
Eylemler yurdun birçok kentinde devam ederken Ankara’daki kuryelerle konuştuk. Kuruluş’ta iki yıldır kuryelik yapan H.T, yıllar içinde çalışma koşullarının giderek ağırlaştığını kaydetti. H.T. şöyle konuştu: “Asgari ücret 2 bin 800 TL iken 3 bin 200 TL maaş alıyorduk. AGİ ile mesailerle, performansa dayalı ödemelerle ve yemek ücretiyle maaşımız 6 bin TL’ye yaklaşıyordu. Şu an ise asgari ücret alıyoruz, işveren asgari ücrete gelen zammı kendisi yapmış gibi gösterdi ancak biz daha az kazanır olduk.”
15 yıldır kuryelik yaptığını söyleyen A.G. ise “Geçen sene bana bir araba çarptı. Üç ay boyunca evde yattım, kazadan dolayı omurilik kayması oldu. Üç ay boyunca devletten aldığım rapor parasıyla geçindim. Kazadan sonra doktorum bana, ‘Bu mesleği bırakman gerekiyor. Bir daha kaza yaparsan belden aşağı felç kalma ihtimalin var’ dedi. Gerçekten riskli bir iş yapıyoruz” diye konuştu.
Ameliyat olması gerektiğini ama ekonomik kaygılar nedeniyle olamadığını dile getiren A.G, şunları anlattı: “Şu an böyle bir şey yokmuş gibi davranıyorum. Çünkü doktorum, ‘Ameliyattan sonra uzun bir süre dinlenmen gerekecek, çalışmaman gerek. Özellikle de motora binmemen gerek’ dedi. Uzun bir süre nasıl çalışmadan dinlenebilirim? Evim kira, sadece ben çalışıyorum.”