Trump, İsrail’le anlaşma yapacak bir sonraki ülkenin Kuveyt olacağına işaret ederken Suudiler arasında da normalleşme anlaşmasına ilişkin görüş ayrılıkları ortaya çıktı.

Yeni anlaşmalar yolda

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Başkanı Donald Trump’ın 3 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri öncesi Körfez ülkelerini İsrail’le ‘barıştırma’ girişimleri devam ederken bir sonraki normalleştirme anlaşması yapacak olan ülkenin Kuveyt olacağı yönünde sinyal verildi.

MADALYA VERİLDİ

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn’den sonra Kuveyt’le temasa geçtiğini duyuran Trump, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında Kuveyt Emiri Ahmed es Sabah’ın oğlu Nasır es Sabah ile görüştüğünü açıkladı.

Trump, “Kuveyt, iki Arap ülkesi ile İsrail arasında anlaşma imzalanmış olmasından dolayı heyecanlı. Bence onlar da İsrail ile normalleşen ülkelerin bir parçası olacak, bunun için bekleyen sekiz ülke daha var” açıklaması yaptı. Beyaz Saray ise Kuveyt Emiri’ne “Başkomutanlık mertebesinde liyakat madalyası” verildiğini açıkladı. Emir Sabah’ın uzun süredir, ABD’nin Orta Doğu’da “değişmez dostu ve ortağı” olduğu belirtilen açıklamada, bu madalyanın en son 1991’de bir lidere verildiği belirtildi.

GÖRÜŞ AYRILIĞI

Trump’ın İsrail’le anlaşmasın istediği bir diğer ülke Suudi Arabistan’da ise yönetimde konuya ilişkin görüş ayrılıkları olduğu gündeme geldi. Wall Street Journal’ın (WSJ) haberine göre, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın, BAEE ve Bahreyn’den sonra ülkesinin de İsrail ile “normalleşme” anlaşması imzalamasını istediği ancak babası Kral Selman bin Abdulaziz’in buna karşı çıktığı iddia edildi. Habere göre, Trump’ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner ile Veliaht Prens’in 1 Ekim’de Suudi Arabistan’da yaptığı görüşmede, Prens Selman babasının “İsrail ve Suudi Arabistan arasında bir normalleşme anlaşmasını kabul etmeyeceğini” söyledi.

‘SUİKAST’ TEHDİDİ

İsrail yönetimi ise Filistin’le “barış” konusunda adım atmayacağının bir kez daha sinyalini verdi. İsrail ordusundan kıdemli eski bir komutan hükümeti Gazze’ye dönük suikast politikasına geri dönmeye çağırdı. İsrail ordusu Güney Bölge komutanlarından Gazze eski sorumlusu Tuğgeneral Tzvika Vogel, basına verdiği demeçte “Hamas’ın anladığı tek dil kuvvet ve acıdır. Liderleriyle, istedikleri zaman roket atabilecekleri koşullarda, sessiz müzakereler artık yararlı değil. Bu durum İsrail’in caydırıcılık stratejisinde bir engel teşkil ediyor, onlar kellelerini koltukta taşıdıklarını bilmelidir. Anlaşmayı reddetmenin bedelini canlarıyla ödeyeceklerini bilmedikçe İsrail’in taleplerine cevap vermeyeceklerini garanti ederim” diyerek tehdi etti. Hamas ise önceki gün yaptığı açıklamada, İsrail ile normalleşme arayışı içinde olan ülkelere “İsrail’in Filistin halkına karşı işlediği suçlara bakarak kendine gelmesi gerektiğini” söyledi.