‘Yeni bilgi yok, yine kavga var’

BirGün/Ankara

İdlib’de 36 askerin yaşamını yitirdiği saldırıdan beş gün sonra iktidarın gizli yapılmasını istediği oturumda Genel Kurul’a yeni bilgiler verilmediği bildirildi. CHP, İyi Parti ve HDP’li milletvekilleri, “Kamuoyunun bilmediği hiçbir şeyi öğrenemedik” dedi. Kapalı oturumda AKP’li ve CHP’li milletvekilleri arasında iki kez kavga çıktığı öğrenildi.

TBMM Genel Kurulu, kapalı oturum için TBMM Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında toplandı. Altı saati aşkın süren görüşmelerde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İdlib’de yaşananlar ve bölgesel gelişmelere ilişkin bilgi verdi. İki isim 30’ar dakika konuştu. Muhalefet milletvekilleri, Çavuşoğlu ve Akar’ın kapalı oturumda verdiği ve 10 yıl gizli kalacak bilgilerin, “eski bilgiler” olduğunu ifade etti.

Edinilen bilgiye göre, kapalı oturumda Akar ve Çavuşoğlu, bugüne kadar defalarca kamuoyunun gündemine gelen bilgileri sıraladı. Bunun üzerine CHP’li Mehmet Ali Çelebi, partisi adına yaptığı konuşmada bu konuya değinerek yeni bilgiler verilmesini istedi. Bu sırada AKP’li ve CHP’li milletvekilleri arasında sözlü tartışma başladı. Bu tartışmanın hemen ardından AKP’li milletvekilleri, CHP sıralarına yürüdü. Burada CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu ile iktidar milletvekilleri arasında arbede yaşandı. Aynı tartışma, farklı isimlerle bir kez daha yaşandı.

Konuyla ilgili BirGün’e konuşan CHP’li Ulaş Karasu, “Kapalı oturumda Bakanların yaptığı açıklamalar, kamuoyunun bildiği açıklamalardı. Kapalı oturumun gereksizliği Genel Kurul’da bu yolla ortaya çıktı” dedi.

'ERDOĞAN GELMEDİKÇE ÖĞRENİLEMEZ'
İyi Parti milletvekilleri de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Genel Kurul’u muhatap almadığı sürece kamuoyunun “yeni bir bilgiye ulaşmasının mümkün olmadığını” vurguladı.

'İNSANLIK DRAMI YAŞANIYOR'

TBMM kapalı oturumunda partisi adına İdlib operasyonunu değerlendiren HDP’li Tülay Hatimoğulları, Suriye’deki gelişmelere yönelik taleplerini BirGün’e anlattı. Hatimoğulları, “İdlib’de ve Suriye’nin genelinde bir insanlık dramı yaşanıyor. Ölenler yoksul halk çocuklarıdır ve gerçekten Türkiye’nin buradan herhangi bir olumlu kazanımı da olmadı. Meclis’te bir savaş kararı dahi almadılar. Dolayısı ile hukuki olarak da değerlendirirsek şu an orada bir suç işlenmektedir” diye konuştu.

10 YIL SONRA ÖĞRENİLECEK

TBMM’de bugüne kadar 291 kapalı oturum yapıldı. İlk kapalı oturum 24 Nisan 1920’de Mustafa Kemal Atatürk’ün ülkede yaşanan iç gelişmeler hakkında bilgi vermesiyle gerçekleşti. TBMM Genel Kurulu’nda 1920’de 28, 1921’de 50, 1922’de 83, 1923’te 21, 1924’te 7, 1925’te 13, 1934’te bir kez kapalı oturum yapıldı. Bugüne kadar gerçekleştirilen 290 kapalı oturumdan 210’nun tutanakları açıklanırken aralarında 1 Mart tezkeresinin görüşüldüğü oturumun da bulunduğu 80’inin gizliliği devam ediyor.