Libya’da çatışan tarafların temsilcileri Fas’ın Buznika kentinde bir araya geldi. Müzakereler İkinci Suheyrat Anlaşması’yla sonuçlanabilir. 2015’te Fas’ın Suheyrat kentinde imzalanan anlaşma uzun vadeli olmamıştı.

Yeni bir Suheyrat anlaşması mı?

Libya’da çatışan taraflar, batıdaki Trablus hükümeti ile doğudaki Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi’ni temsil eden komiteler, ülkedeki krizi görüşmek üzere Fas’ın başkenti Rabat’ın güneyindeki Buznika kentinde bir araya geldi.

Libya Diyalog Toplantısı adı altında yürütülen ve iki gün süren görüşmeler sonrasında Fas yönetiminin, Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri ve Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih’i ülkede ağırlayabileceği ifade edildi.

AA'nın aktardığına göre, gelişmeleri değerlendiren uluslararası ilişkiler uzmanı Said es-Sadigi, Libya’da ciddi diyalog yoluyla ulaşılabilecek herhangi bir çözümün sahadaki duruma bağlı olduğunu söyledi. Fas’ın başından beri Libya krizinin barışçıl yollarla çözülmesinden yana olduğunu, askeri çözümün taraflar arasında uçurumu derinleştirmekten başka bir işe yaramadığına inandığını belirten Sadigi, “Fas, tüm taraflar için güvenilir bir müttefik. Bu müzakereler de İkinci Suheyrat Anlaşması’yla sonuçlanabilir” dedi.

TÜRKİYE VE RUSYA’NIN TAVRI ÖNEMLİ

Sadigi, müzakerelerin başarılı olması ve sonuçlarının uygulanabilmesinin sadece Libyalı taraflara bağlı olmadığına, sahada etkili olan Türkiye ve Rusya gibi güçlerin de bu konudaki tavrının önem arz ettiğine dikkati çekti.
Fes kentindeki Sidi Muhammed Bin Abdullah Üniversitesinde uluslararası ilişkiler alanında dersler veren Selman Bunuman da Libyalı tarafların müzakere masasına oturmasının önemli bir adım olduğunu ifade etti. Bunuman, dış güçler engel çıkarmazsa müzakerelerin başarılı olabileceğini, Libya krizine müdahil olan tüm tarafların siyasi çözümü desteklemesi gerektiğini kaydetti.

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, 28 Temmuz’da yaptığı açıklamada da Libyalı taraflar arasında 2015’te imzalanan Suheyrat Anlaşması’nın geliştirilmeye ihtiyacı olduğunu söylemişti.

Birleşmiş Milletlerin (BM) girişimleriyle 17 Aralık 2015’te, Fas’ın Suheyrat kentinde varılan Libya Siyasi Anlaşması uyarınca Başkanlık Konseyi ve Temsilciler Meclisi kuruldu. BM Güvenlik Konseyi 2259 sayılı kararla Başkanlık Konseyi’ni ve Temsilciler Meclisi’ni Libya’nın tek meşru temsilcisi olarak tanıdı.

Konseyin Başkanlığına Fayiz es-Serrac getirildi. Ancak siyasal islamcıların ağırlık olduğu Başkanlık Konseyi’nin sunduğu hükümet listeleri Temsilciler Meclisi’nde onaylanmadığı için taraflar arasında yeni bir kriz başladı. Temsilciler Meclisi Tobruk’a taşınırken Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Fransa ve Rusya’nın desteklediği Halife Hafter, başkent Trablus’u ele geçirmek için 4 Nisan 2019’da saldırı emri vermiş ve 14 ay süren saldırılarda başkenti kuşatmıştı.