TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nda kontrolsüz sığınmacı akınını savunan İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı, Asya ülkelerinden milyonlarca insanın Türkiye’ye gelme hazırlığından bahsetti.

Yeni göçmen akını olabilir
Fotoğraf: Depo Photos

Hüseyin ŞİMŞEK

Kontrolsüz göçmen ve sığınmacı akınının ele alındığı TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nda, olası yeni akınlar tartışıldı. İçişleri Bakan Yardımcısı, sert sözlerle CHP Milletvekillerine yüklendi. Bürokratın sözleri, milletvekillerinin tepkisini çekti.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nda, kayıtsız ve kontrolsüz göçmen akımının çok sayıda probleme neden olduğunu vurgulayan muhalefet, toplam sayının bazı kaynaklara göre 8 milyon, bazı kaynaklara göre ise 10 milyon olduğunu belirtti. Kilis Nüfus Müdürü’nün kendilerine yaptığı bilgilendirmeye göre, il nüfusunun 103 bin, sığınmacı nüfusunun ise 118 bin olduğunu kaydeden CHP’li Servet Ünsal’a yanıt veren komisyonun AKP’li Başkanı Hakan Çavuşoğlu, verileri kabul etmeyerek, “Göç İdaresi’nden verileri almalıydın” dedi.

BÜROKRATTAN VEKİLE “PAZARCI” BENZETMESİ

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı ise kullandığı ifadeler nedeniyle tepki gördü. Muhalefeti suçlayıcı sözler söyleyen Çataklı, konuşması boyunca, “Burası TBMM’nin bir komisyonu. Pazarcı gibi hesap yapılmaz, devlet ciddiyet ister… Belediye Başkanı (Hatay B.B.) da zaman zaman saçma sapan açıklamalar yapıyor… Muhtemelen memleketim Çankırı’ya gittiğimin bir 10 katı oralara (Kilis) gidiyorum ve bu söylenenler ne vicdana uygun ne devlet ciddiyetine uygun ne de buraya yakışıyor...” sözlerini sarf etti. Bu sözlere, CHP Milletvekilleri tepki gösterdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile birlikte Asya ziyaretinde yaşadıklarını aktaran Çataklı, "Asya'dan Türkiye’ye göç" talebini anlattı. Çataklı, “Sınırları zorlayanlar arasında Myanmar’dan gelenler var. Biz Sayın Süleyman Soylu Bakanımızla Bangladeş’e, Cox’s Bazar’a gittiğimizde Sayın Bakanımız biraz ilerledi, ben sohbet ettim birkaçıyla, ‘Bizi ne zaman alacaksınız?’ dedi birisi. 1 milyon insan var o Cox’s Bazar’da” dedi. Çataklı ayrıca, “Türkiye’nin sınırları gölgesinin çok ötesine düşen bir ülkedir. Urumçi’de başı belaya giren de Türkiye’ye bakar, Bosna’da başı belaya giren de Türkiye’ye bakar. Biz atalarımızdan bunu miras aldık” ifadelerini kullandı.