Müzakerelerde ilerleme sağlanamazken savaşın yıllarca sürebileceği dillendirilmeye başlandı. Rus birlikleri doğuya yoğunlaşırken ABD, silah baronlarını devreye soktu. Kiev’den “İsrail’e dönüşeceğiz” açıklaması geldi.

Yeni İsrail olacak

Dış Haberler

Ukrayna’daki savaş çıkmaza girmek üzere. Rusya’nın işgali 49’uncu gününü geride bıraktı, tarafların çevrimiçi müzakereleri ağır aksak ilerliyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin müzakerelerin çıkmaza girdiğini söylerken Rus ordusu Donbass’a yoğunlaşmaya başladı. Savaşın uzun yıllara yayılacağı yönündeki açıklamalar peş peşe gelmeye başlarken Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski işgal sona erse bile ülkenin büyük bir dönüşüm yaşayacağını belirterek, ‘büyük İsrail’e dönüşeceğiz’ dedi.

Zelenski, “Ukrayna kesinlikle başından beri istediğimiz şeye dönüşmeyecek. Bu imkânsız. Tamamıyla liberal ve Avrupalı, böyle bir şey olmayacak. Tüm halkımız bizim büyük bir ordumuz olacak. ‘Geleceğin İsviçre’sinden’ bahsedemeyiz. Kendine has görünüşe sahip bir ‘büyük İsrail’e dönüşeceğiz" ifadelerini kullandı.

İSRAİL’E DÖNÜŞECEĞİZ

Gelecek 10 yılda güvenliğin kesinlikle en önemli mesele olacağını söyleyen Zelenski, "Silahlı Kuvvetleri, Ulusal Muhafızları ya da silahlı görevlileri sinemalarda ve süpermarketlerde görevlendirmek durumunda kalırsak şaşırmayalım" ifadelerini kullandı.

Ukrayna’nın İsrail Büyükelçisi Yevgen Korniçuk ise "İsrailliler tarihleri boyunca düşmanlar tarafından kuşatılmış şekilde yaşadı ve Ukrayna da aynısını yapacak" dedi. Korniçuk, ileride Ukrayna’nın İsrail’le benzer bir durumda olacağını belirterek "Gelecekte ne olursa olsun, Ukrayna’daki durum İsrail’deki güvenlik durumuna benzer şekilde gelişecek. Şimdiye kıyasla daha huzurlu bir döneme geçilse bile sokaklarda daha fazla silahlı kişi olacak" ifadelerini kullandı.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Danışmanı Aleksey Arestoviç de Rusya’nın Donbass bölgesinin tamamını ele geçirmesi halinde Ukrayna’nın asla barış yapmayacağını, böylesi bir durumda savaşın aralıklı olarak 2035’e kadar uzayacağını ifade etmişti. Ukrayna’yı İsrail’e, Rusya’yı ise Arap ülkelerine benzeten Arestoviç, Araplar’la İsrail arasında geçmişte beş savaş yaşandığını ve ancak bu kadar savaştan sonra tarafların savaştan vazgeçip barış yaptığını kaydederek, “Bizde beş savaş olur mu, bilmem fakat iki üç yılda bir yeni savaş çıkar” dedi.

AÇIK SAVAŞ ÇAĞRISI

İsrail’in Ukrayna Büyükelçisi Michael Brodsky ise Zelenski’nin sözlerine dair değerlendirmesinde "İsrail’in en azından güvenlik ve kendini savunma bakımından her zaman Ukrayna için örnek teşkil ettiğini" söyledi. Avrupa Birliği Dış İlişkiler Temsilcisi Josep Borrell de “Savaş, savaş alanında kazanılır” diyerek açıkça savaş çağrısında bulunmuştu.

NATO ve ABD, Ukrayna üzerinden savaş tahkimatı yapmayı sürdürüyor. Doğu Avrupa’da Rusya sınırına yığınak yapmayı sürdüren NATO’nun Genel sekreteri Jens Stoltenberg savaşın yıllarca sürebileceğine vurgu yaparken ABD Başkanı Joe Biden silah baronlarını devreye sokmaya başladı.

Pentagon dünyanın en büyük silah şirketlerinden 8’ini bir araya getirmeye hazırlandığını duyurdu. Biden ve sekiz şirketin yöneticilerinin yer alacağı toplantıda Ukrayna’ya yapılacak silah sevkiyatı masaya yatırılacak.

Rusya’nın Ukrayna’daki eylemlerini “soykırım" olarak niteleyen Biden, bu ifadeyi ise kasıtlı olarak kullandığını vurguladı.

SAVAŞ ÇIĞIRTKANLARI

"Londra’nın, Ukrayna devletinin güvenliğinde kilit bir rol oynamasını bekliyoruz” diyen İngiltere Başbakanı Boris Johnson da savaşı kışkırtmak için üstüne düşeni yapıyor. Rusya’nın saldırılarının başladığı ilk günden bu yana en sert yaptırımları uygulayan Johnson, Batı’ya da İngiliz hükümetini örnek alın çağrısında bulunuyor.

ABD’nin ‘Truva atları’ konumunda olan Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya liderleri de Kiev’e ziyarette bulundu.

ABD VE NATO HEDEF

Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Rusya’nın Ukrayna topraklarında silah taşıyan ABD ve NATO araçlarını meşru askeri hedefler olarak göreceğini duyurdu. Rus TASS haber ajansının aktardığına göre Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Ukrayna’ya askeri destek sağlayan ABD ve NATO üyesi ülkeleri uyardı.

Ryabkov, Rusya’nın Kursk bölgesindeki sınır kontrol noktasının vurulduğu bildirdi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD Başkanı Joe Biden’ın Rusya’ya yönelik Ukrayna’da “soykırım” suçlamasının durumu çarpıtmaya yönelik ve kabul edilemez olduğunu söyledi.