CHP, Cumhurbaşkanı’nı seçim yasaklarından muaf tutulan yeni Seçim Kanunu'nun iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak. Hukukçular, AYM’nin bir an önce iptal kararı vermesi gerektiğini vurguluyor.

Yeni kanun derhal iptal edilmeli

BirGün/ANKARA

Cumhur İttifakı’ndaki oy kayıplarının ardından AKP ve MHP tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan, seçim barajını yüzde 7’ye indirmesinin yanı sıra içerisinde çok sayıda tepki çeken hükme yer verilen düzenleme, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) önüne gelecek. CHP'nin hukukçu kurmayları tarafından hazırlanan dilekçe ile AYM'ye başvuru yapacağını açıkladı. AYM'ye yönelik yapılan başvuruda; il ve ilçe seçim kurullarının oluşumları, kıdemli hakimler yerine birinci sınıf hakimler arasından kura çekimi ve üç ay içinde seçim kurullarının yeniden oluşturulması yönündeki düzenlemelerin Anayasa'ya aykırı olduğu için yürütmesinin durdurulması ve iptali talep edilecek.

AKP ve MHP’nin seçim yasasında yaptığı değişikliklerle seçimlere gidilmesinin bir hata olacağını bildiren hukukçu Turgut Kazan, AYM’nin düzenlemeyi normal şartlar altında iptal etmesi gerektiğini söyledi. Değişikliklerin güvenli bir seçim engel teşkil ettiğini ifade eden Turgut Kazan, “Seçim kurullarının siyasi iktidara yakın, onun teslim alacağı şekilde belirlenmesi, açık bir Anayasa ihlalidir. Cumhurbaşkanı’nın devletin imkanlarını kullanarak herkesten ayrı tutulması olayı da önemli bir ayrımcılığa yol açacaktır” dedi.

AYM ÜYELERİNİ ATAYAN DA ERDOĞAN

AYM’nin başvurunun ardından düzenlemeyi bir an önce gündemine alması gerektiğini dile getiren Kazan, “İktidar mensuplarına ayrıcalık tanınması, Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırıdır. 1950’den beri var olan yasakların kaldırılması, kesinlikle tartışmalı uygulamaları gündeme taşıyacak. Tüm bunlara rağmen AYM önemli ölçüde Erdoğan’ın atandığı isimlerden oluştuğu için kararın kesinlikle iptal edileceğini söyleyemiyoruz. Bu durum, başlı başına hukukun geldiği noktayı ortaya koyuyor” diye konuştu.

SEÇİM MASRAFINI HALK ÖDEYECEK

Bir dönem Mersin Baro Başkanlığı da yapan TBMM Adalet Komisyonu’nun CHP’li Üyesi Alpay Antmen de seçimlere yönelik müdahale niteliğindeki düzenlemenin iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Kanun değişikliği sırasında çok sayıda hukuk dışı işleme imza atıldığını bildiren Antmen, BirGün’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, daha önce evletin imkanlarıyla seçim gezileri düzenledi. Kamunun ve örtülü ödeneğin parasıyla binlerce korumanın, benzinin, konaklamanın, hediyelerin ve diğer giderleri karşılanıyor. AKP Genel Başkanının siyasi propagandasını CHP’li, HDP’li, İYİ Partili, Saadet Partili ve diğer tüm parti seçmenleri ödemek zorunda mı? Bu alenen vergi gaspıdır ve siyaset kurumunu çürütmektir. Erdoğan, bunları yaparken Anayasaya göre bu suçtu. Şimdi buna yasal kılıf aradılar ve getirdiler. Erdoğan önce yasayı çiğniyor, sonra arkasından AKP ve MHP Grubu da buna yasal kılıf arıyor, buluyor, Meclis’e getiriyor. Bu da siyaseten iradenin devridir ve politikanın en yozlaşmış biçimidir. Sadece bu düzenleme yüzünden bile iptal kararı verilmelidir.”

6 PARTİDEN YENİ ÇALIŞMA GRUBU

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi, genel başkanlarının güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş hedefine yönelik çalışmayı yapacak komisyon kurulması kararının ardından 6 parti yetkililerinin yer aldığı çalışma grubu oluşturuldu.

Çalışma kapsamında öncelikle her parti Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nden Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş sürecine ilişkin kendi yol haritasını belirleyecek. Daha sonra 6 parti yetkilisinden oluşan komisyon bir araya gelerek geçiş sürecinin hangi dönemi kapsayacağını istişare edecek, parlamenter sisteme geçiş sürecinde yapılması gerekli anayasal ve yasal düzenlemeleri masaya yatıracak. Cumhurbaşkanının görev ve yetkileri ile kabineyle çalışma şeklini de ele alacak komisyon, Meclis İçtüzüğü, Siyasi Partiler ve Siyasi Etik kanunlarını çalışacak.