Cumhurbaşkanlığı kararıyla, kamuda istihdam edilecek hekim sayısı artırıldı. Ocakta alınan 9 bin yeni hekim kararın ardından bu sayı 19 bine çıkarıldı. CHP’li Emir, “Açık var dedik, dinlemediler. İlan bu açığın itirafı” dedi.

Yeni liste, uzman hekim açığının itirafı: Uzman hekim açığı patladı
Sağlıkçılar ve hekimler, şiddete karşı ve özlük hakları için defalarca sokağa çıkmıştı. (Fotoğraf: TTB)

Sibel BAHÇETEPE

Hekimler, özlük haklarındaki sorunlar, ücret düşüklüğü, emeklilik düzenlemesinin olmaması, fazla işyükü, mobbing, şiddet gibi nedenlerle kamudan ya istifa ediyor ya emekli oluyor ya da yurtdışına gitmek için başvuruda bulunuyor. Kamudaki hekim açığı, Sağlık Bakanlığı’nın istihdam edecek hekim ve uzman hekim sayısı alımını artırmasıyla bir kez daha ortaya çıktı. Bakanlık, 1 Ocak’ta 9 bin uzman hekim alınacağını açıklarken bu rakamı 19 bin olarak güncelledi. CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, “İktidar, açığı inkâr ediyordu. Yeni ilan bu açığın itirafıdır” dedi.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla 2022 yılı içerisinde kamuda istihdam edilecek sözleşmeli personel sayısı 27 bin olarak açıklandı. 1 Ocak’ta yayımlanan kararda 2022 yılı için 6 bin 787 tabip ve 9 bin 14 uzman tabip istihdam edilmesi öngörülmüştü. Ancak yeni kararla tabip sayısı 7 bin 114’e, uzman tabip sayısı da 19 bin 694’de yükseltildi. CHP’li Emir, sağlık sisteminin tıkanma noktasına geldiğini ve Sağlık Bakanlığı’nı aylardır uyardıklarını kaydetti.

SİSTEM TIKANMA NOKTASINDA

Emir, şunları söyledi: “Hastalar, hastanelerde günlerce randevu alamazken, acil ameliyatlar yapılamazken bir yandan da sağlık personeli çok zor koşullar altında çalışmaktadır. Sağlık personeli bir yandan sağlıkta şiddete karşı yalnız başına bırakılırken diğer yandan ekonomik koşulları da git gide daha da kötüleşmektedir. Bunun sonucunda da uzman hekimlerimiz ya istifa etmekte ya da emekli olmaktadır. Aylardır bu soruna dikkat çekmemize rağmen Sağlık Bakanlığı, uyarılara kulağını tıkarken hiçbir önlem almamıştır. Aksine, AKP’li tüm yetkililer bu sorunu inkâr etmiştir. Ancak Cumhurbaşkanlığı kararıyla görülmüştür ki; kamudaki uzman hekim açığı artık önlenemez boyutlara ulaşmıştır. İktidar da yeni alım ilanına çıkarak bu sorunu çözmeye çalışmaktadır. Yapılması gereken acilen bütüncül ve uzun vadeli politikalar oluşturulmalı ve bu doğrultuda hareket edilmelidir."

HER GÜN ORTALAMA 7 HEKİM BAŞVURUYOR

BirGün’ün önceki günkü manşetinde, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hekimlere yönelik “Giderlerse gitsinler” söyleminin ardından, her gün ortalama 7 hekimin yurtdışına çıkmak için başvuruda bulunduğunu, bu yılın ilk altı ayında yurtdışına çıkmak isteyen hekimlerin 616’sının uzman, 555’inin pratisyen hekim olduğuna dikkat çekmiştik. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut ise özellikle uzman hekim ve akademisyenlerin de artık ülkeden gitmek istediğini, önümüzdeki günlerde cerrahi, anestezi, yoğun bakım gibi alanlarda ciddi uzman hekim açığının gündeme geleceğini söylemiş, bu yılın sonuna kadar da 3 bine yakın hekimin yurtdışına gitmesinin beklendiğini söylemişti.