301 işçinin öldüğü Soma Davası’nda konuşan Soma A.Ş. Müdürü Doğru, “3 bin insan işsiz kalmakla yüz yüzeydi. Yeni maden sahası ihalesi yapılacaktı. 2011 seçimleri öncesi AK Parti’nin Manisa mitingine işçilerimizi götürdük” dedi

Yeni maden ihalesi için AKP mitingine işçi götürdük

SEVGİM DENİZALTI

Manisa'nın Soma İlçesi’nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliamla ilgili 8’i tutuklu 46 sanıklı davanın dünkü duruşmasında Soma Kömür İşletmeleri AŞ Genel Müdürü Ramazan Doğru’nun çapraz sorgusu yapıldı. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada Doğru, AKP mitinglerine işçileri götürüp götürmediğine ilişkin bir soru üzerine, üretim yapılan havzalardan birinin kapanmak üzere olması nedeniyle 3 bin madencinin işsiz kalma riski bulunduğunu belirterek, "2011 genel seçimleri vardı ve yeni bir maden sahasının açılması için ihale talebimiz vardı. Bu süreçte, biz 3 bin işçiyle, Ak Parti’nin Manisa’da yaptığı mitinge katıldık" dedi.

Aileler de duruşmada

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın duruşmasında, tutuklu sanıklar Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Ertan Ersoy, emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik’in yanı sıra tutuksuz sanıkların bir bölümü hazır bulundu. Ölen işçilerin aileleri de, avukatlarıyla birlikte duruşmayı takip etmek için mahkeme salonuna geldi.

Duruşma yoklamayla başladı. Ardından önceki gün yarım kalan Ramazan Doğru’nun çapraz sorgusuna devam edildi. Sorumlusu olduğu ocaklarda daha önce meydana gelen işçi kazalarından dolayı ceza aldığının hatırlatılması üzerine Doğru, dünyanın en ağır işini yaptıklarını, ne kadar önlem alsalar da bu tür üzücü kazaların yaşandığını anlattı.

İşçi sayısı Soma için...

Ocakta 2011 yılından sonra mekanik üretime geçtikleri halde neden işçi sayısının azalmayıp arttığı yönünde avukatlardan gelen soruya Doğru, ilginç bir yanıt verdi. İşçileri üretim amaçlı değil eğitim amaçlı istihdam ettiklerini ileri süren Doğru, "Soma’nın geleceği, madenciliğin geleceği, havzanın geleceği için eğitim amaçlı fazla eleman çalıştırdık. Ben bu işçileri özellikle aldım" dedi.

Diğer firmalar da götürdü

İşçi sağlığı ve güvenliği konusunda Yönetim Kurulu’nun kendisine yetki devri verdiğinden haberi olmadığını, zaten kararda yer alan imzanın da kendisine ait olmadığını söyleyen Doğru, kendi avukatlarının itirazına rağmen AKP mitinglerine işçileri götürüp götürmediği yönünde soruyu cevapladı: "Bizim üretim yaptığımız kömür havzalarından birisi kapanmak üzereydi ve 3 bin madencinin işsiz kalması söz konusuydu. O zaman 2011 genel seçimleri vardı ve yeni bir maden sahasının açılması için ihale talebimiz vardı. Bu süreçte, biz 3 bin işçiyle, Ak Parti’nin Manisa’da yaptığı mitinge katıldık. Ama sadece biz değil, İmbat Madercilik ile Uyar Madencilik şirketleri de işçilerini, o mitinge gönderdi. Zaten sonra da, o ihale yapıldı. Biz de katıldık ama Demir Export firması kazandı" dedi.

Doğru, şirketlerinin bünyesine yeni katılan Merzifon madene ocağı içinde kendisi inceleme yaptıktan sonra güvenlik sorunu olduğu için kapatma kararı verdiğini, bunu da Can Gürkan’a söylediğini anlattı.