AKP’ye yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak’ın yazarı Ahmet Ulusoy, iktidarın tarım politikasını eleştirerek, Tarım Bakanı’nın vebal altında olduğunu söyledi.

Yeni Şafak yazarından iktidara tarım eleştirisi: Bakan vebal altında

Yeni Şafak yazarı Ahmet Ulusoy, bugünkü yazısında iktidarın tarım politikasını eleştirdi. Tarım alanının iyi yönetilemediğini belirten Ulusoy, “Tarım Bakanı başta olmak üzere, bakan yardımcıları, bütün bürokratlar bu kısır-verimsiz yapıdan sorumlu ve vebal altında” dedi.

Bugünkü yazısında patates fiyatlarına dair, “Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin açıklamasında 80 kuruşluk satışın üreticinin zarar ettiği anlamına geldiğini ifade etmektedir. Bu zarar bir şekilde üreticilerinin sermaye kaybına neden olacaktır. Bir sonraki dönem patates ekimi zorunlu olarak azaltılacaktır (Örümcek Ağı Teoremi). Bu sefer de ürün fiyatı artacak ve dışarıdan patates ithalatı yapılacaktır” diye yazan Ulusoy, sözlerinin devamında bu dalgalanma riskine dair ifadeler kullandı.

Ulusoy, iktidarı eleştirerek şunları söyledi: “Teknolojinin bu derece yaygınlaştığı, teknik takibin ve ürün yönlendirmesinin, üretim sürecinde teknoloji kullanımının, üretimi kontrol etmenin, rekolte tespitinin, alan ölçümlerin bu kadar gerçekçi yapılabildiği bir dönemde halen Türkiye’nin tarımsal ürünlerde ciddi dalgalanma yaşaması açıkçası bu alanın iyi yönetilmediği anlamına gelmektedir.”

Yazısının son bölümünde de, “Sonuç olarak tarımsal üretime hak ettiği önem verilmiyor (tarıma ciddi destekler veriliyor ama bu desteklerin geri dönüşü-etkililiği denetlenmiyor)” diyen Ulusoy, “Tarımda gerçekçi envanter olmayışı ve planlama yapılamayışı tarım politikalarındaki etkinsizliğin ve yetersizliğin en önemli nedeni (tarım bakanı başta olmak üzere, bakan yardımcıları, bütün bürokratlar bu kısır-verimsiz yapıdan sorumlu ve vebal altında)” ifadelerini kullandı.