Seçim startını veren Erdoğan, her seçim öncesi bilindik vaatlerini peş peşe sıralıyor. Asgari ücret zammından idam tartışmasına, sınır dışı operasyon sinyalinden genel af iddialarına dek her hamle yaşanan paniğin göstergesi.

Yeni seçim için bilindik vaatler
Fotoğraf: Depo Photos

Politika Servisi

Bir süre önce Cumhurbaşkanlığına adaylığını açıklayan Erdoğan, seçim startını verdi. Bir yandan artan yasaklar ve yargı sopasıyla fiili bir OHAL baskısı altında ülkeyi seçime götürmek isterken diğer yandan her seçim öncesi bilindik vaatlere yeni maddeler de ekleyerek halkın rızasını almaya çalışıyor. Fakat bu kez işi her zamankinden çok daha zor. Artan enflasyon, milyonların yaşadığı geçim sıkıntısı sebepleri başta olmak üzere hemen hiçbir politikası halk tarafından onaylanmıyor. Üstelik kamuoyu yoklamaları Cumhur İttifakı’nda yaşanan erimeyi gözler önüne sererken yandaş araştırmalarda bile AKP ve MHP’nin toplam oyunun Millet İttifakı’nın toplam oyunun gerisinde kaldığı görülüyor.

Son iki günde paylaşılan iki anketin sonuçlarına bakarak bile bu gerçeği görmek mümkün. Bir dönem AKP’ye yakınlığı ile bilinen ancak son dönem iktidarla ters düşen ORC Araştırma’nın anketinde fark Millet İttifakı lehine 18 puan olurken bugün iktidara yakınlığı ile bilinen başında yandaş Hakan Bayrakçı’nın yer aldığı Sonar Araştırma’nın sonuçlarında bile Millet İttifakı lehine yaklaşık 3 puan fark olduğu gizlenemiyor. Bu da Erdoğan’ın ‘müjde’lerinin yakın süreçte devam edeceğini gösteriyor. Erdoğan ne zaman sıkışsa ilk akla gelen vaatlerini şöyle sıralayabiliriz:

ÖNE ÇIKAN BAZI VAATLER

1 Maaşlara zam: Erdoğan, önceki günkü kabine toplantısının ardından enflasyonun çok altında kalan asgari ücrete temmuzda ek zam yapılacağını duyurdu. Aynı zamanda memur maaşlarının da temmuz ayında zamlı ödeneceğini söyledi.

yeni-secim-icin-bilindik-vaatler-1034693-1.

2 EYT Sorunu: Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) her seçim öncesi sözler verilip seçim sonrası unutulan bir mesele. EYT’lileri yıllardır oyalayan AKP, seçime doğru ağız değiştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce, “Seçim kaybetsek de yokum” dese de birkaç ay önce "Üzerinde çalışılıyor" mesajları verilmeye başlandı.

3 Ek gösterge: Erdoğan, uzun süredir kamuoyunda beklenen "3600 ek gösterge" düzenlemesinin kapsamını açıkladı. Tüm memurların ek göstergelerinde 600 puanlık artış kararı aldıklarını açıklayan Erdoğan, birinci derecedeki tüm memur ve emeklilerinin 3600 ek gösterge kapsamına alındığın bildirdi.

4 Faizlerin silinmesi: Kulislerde, kamu bankalarına olan borçların faizlerinin silinmesi, öğrencilerin ödemekte zorlandığı Kredi Yurtlar Kurumu kredi faizlerinin kaldırılması, akaryakıtta verginin indirilmesi gibi ekonomik adımlardan bahsediliyor.

5 Genel af: Son dönem gündeme gelen başlıklardan biri de Cumhuriyet’in 100'üncü yılı için genel af çıkarılması.

6 Öğrenci affı: Seçim için iktidarın bir başka hamlesi de öğrenci affı oldu. Erdoğan, geçtiğimiz günlerde lisans ve yüksek lisans dahil olmak üzere öğrenci affı teklifinin önümüzdeki günlerde Meclis'e sunulacağını açıkladı.

7 Tarım kredi kooperatifleri: Erdoğan, 2022’nin ilk çeyreği için bin mağaza kurulacağını söylemişti. Bu marketler üzerinden halkın ucuz gıdaya ulaşacağı müjdesi de bir seçim yatırımı olarak değerlendirilebilir.

8 Sınırdışı operasyon: Seçim dönemlerinde sınır dışına yapılması planlanan askeri operasyonlar sıkça gündeme getirildi. İktidar, Suriye’nin kuzeyine yönelik operasyon hazırlıklarını sürdürüyor. Bu sayede iktidar, kaybettiği milliyetçi oyları geri kazanmanın ve iç politikayı dizayn etmenin derdinde.

9 İdam meselesi: Orman yangınları bahane edilerek idamın geri getirilmesi meselesi Erdoğan tarafından dile getirildi. Dünkü Meclis grup toplantısında MHP Lideri Bahçeli’nin de destek verdiği idam meselesine BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de destek oluyor.

10 Parti içi yeni vizyon görüntüsü: Son dönemki kulislerde Kabine’de değişiklikler yapılacağı, AKP’nin de olağanüstü kongreye giderek yenilenmiş bir yüzle seçime gideceği öne çıkan gündemler arasında yer alıyor.

11 Öğretmen atamaları: Dün sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Erdoğan'ın duyurduğu 20 bin yeni öğretmen atamasına ilişkin takvimi en kısa sürede açıklayacaklarını söyledi.