MEB’in “Stresi azaltacak” dediği LGS bugün yapılıyor. 126 bin kişilik kontenjan içeren sınava 996 bin başvuru yapıldı. Sınav baskısı olmayacak iddiası ise boşa çıktı

Yeni sınav, stresi bitirmedi, artırdı: Sınava giren öğrencilerin çoğu dışarıda kalacak

MUSTAFA KÖMÜŞ

Milli Eğitim Bakanlığının ortaöğretim kurumlarına geçiş sınavına ilişkin açıkladığı yeni sistemin ilk sınavı bugün gerçekleşiyor. Liselere Geçiş Sınavı (LGS) için ortaöğretimde okuyan yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrenciden 996 bini sınava girmek için başvuruda bulundu. MEB’in, yeni sınav sistemini açıklarken “TEOG, zorunlu olduğu için tüm öğrenciler sınava giriyordu şimdi en fazla birkaç yüz bin öğrenci katılacak” iddiası da böylece boşa çıktı.

Nitelikli okul

Bu sistemde en büyük soru işaretini nitelikli okullar oluşturdu. MEB’in açıkladığı okul sayısı 1367 ve bu okulların alabileceği öğrenci sayısı 126 bin 510. Sonuç olarak sınava girecek öğrenci sayısı, sınavı kazanacak öğrencinin yaklaşık 8 katı. Bunun yanında nitelikli okullar arasına alınmayan köklü ve başarılı birçok lisenin öğrencileri ve velileri de bu listeye çok tepkili. Sarıyer’de bulunan 100. yıl Rotary Lisesi, Konya Lisesi gibi birçok başarılı ve köklü lise bu listede yer almadı. Ayrıca 34 ilde Anadolu lisesi bu listeye giremedi.

Öte yandan nitelikli okul listesinde imam hatip ve meslek liseleri dışarıda tutulduğunda 78 binlik bir kontenjan kalıyor. Uzmanlar asıl yarışın da bu 78 binlik kontenjan için yapılacağını belirtiyor. Bütün bu sayılar MEB’in yaptığı “Sınav stresi kalkacak” açıklamasını yalanlıyor.

MEB’in hatasını öğrenci ödeyecek

TEOG’da yanlış doğruyu götürmüyordu. Ancak, LGS’de bu durum değişti. Uzmanlar öğrencilerin emin olmadıkları soruları boş bırakmaları gerektiğini belirtiyor. Değişikliklerden biri de sınav kılavuzunda hatalı olan soru ya da cevap anahtarında bir hata olduğunda “İptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılacak.” Yani soruları ve cevap anahtarını MEB hazırlamasına ve hatayı MEB yapmasına rağmen bedelini öğrenciler ödeyecek.

Geç kalma kuralı esnedi

Merkezi sınavlarda uygulanan geç kalanın sınava alınmama kuralında esnemeye gidildi. MEB’den yapılan açıklamada öğrencilerin sınavdan yarım saat önce yani 09.00’da salonda olması istendi. Ancak sınava 09.45’e kadar gelenler sınava alınacak. Sınava girecek öğrencilerin Geçerli kimlik belgesi ile fotoğraflı sınav belgesini yanında bulundurmaları gerekiyor.

5 gün içinde itiraz

Sınav soru ve cevapları MEB’in internet sitesinde yayımlanacak. Cevapların yayımlanmasının ardından 5 iş günü içerisinde Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü resmi internet sayfasından itiraz edilebilecek. Sonuçlar 22 Haziran 2018’de açıklanacak.

MEB’in yayımladığı sınav kılavuzunda tercih ve yerleştirmelere dair ise hiçbir bilgi bulunmuyor. Sınavı kazanamayan öğrencilerin adrese dayalı sisteme göre, adresine yakın yerde istediği türde okul yoksa ne yapacakları konusundaki belirsizlik sürüyor.