Yeni sistemin ilk  MGK’si toplanıyor

24Haziran’da resmen start verilen yeni sistemin ilk Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı bugün Saray’da gerçekleştiriliyor. Afrika turundan dönen AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlık edeceği toplantıda ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırım tehditlerinin, Suriye’deki gelişmelerin ele alınması bekleniyor.

Daha önceki toplantılarda olduğu gibi bu MGK’de de PKK, FETÖ ve IŞİD konuları ele alınacak. Ayrıca, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtları ile kontrol altına alınan bölgelerde istikrarın sağlanması için yapılan çalışmaların gündeme gelmesi bekleniyor. YPG’nin Menbiç’ten çıkarılması için ABD ile mutabık kalınan yol haritası çerçevesinde devam eden devriye faaliyetlerinin de ele alınması öngörülüyor. Ayrıca Türkiye’nin gerginliği azaltma planı çerçevesinde İdlib bölgesinde kurduğu gözlem noktalarının da gündeme gelmesi öngörülüyor.

ABD krizi masada
ABD Başkanı Donald Trump ve ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in, ABD’li Pastör Andrew Brunson’un serbest bırakılmaması halinde Türkiye’ye yaptırım uygulanacağı şeklindeki beyanları ile gerilen Türkiye-ABD ilişkilerinin de MGK toplantısının en önemli maddesi olması bekleniyor. ABD kanadından birbiri ardına gelen yaptırım tehditleri için Erdoğan, “Yaptırımlar ile Türkiye’ye geri adım attıramazsınız” demişti.

Brunson krizinden kısa bir süre önce ise ABD Kongresinin son halini verdiği savunma bütçesinde F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye satışına ve devrine kısıtlama getirilmesi öngörülmüştü. Öte yandan Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemi ABD-Türkiye ilişkilerinde tansiyonun yükselmesine neden olmuştu.

***

Yeniden dizayn edildi

15 Temmuz’da yayımlanan cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle dizayn edilen kurumlar arasında MGK de vardı. Buna göre iki ayda bir toplanacak MGK’nin üyeleri, gerektiğinde doğrudan Cumhurbaşkanının çağrısıyla da bir araya gelebilecek. Kurul toplantıları Cumhurbaşkanı başkanlığında yapılırken, Cumhurbaşkanının katılmadığı zamanlarda kurula yardımcısı başkanlık edecek. Kurulun gündemini Cumhurbaşkanı belirleyecek. Kurul kararları çoğunlukla alınırken, oylamada eşitlik olması durumunda kurul başkanının bulunduğu taraf çoğunluk sayılacak. MGK Genel Sekreteri Cumhurbaşkanına karşı sorumlu olacak. MGK Genel Sekreterliği bütçesine ‘Gizli hizmet giderleri’ için ayrıca ödenek konulacak.